Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.12.2009 08:45 - Празнична трапеза за Бъдни вечер – последния ден за пост /втора част/
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2526 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.12.2009 08:49


Печен зрял боб на фурна

Необходими продукти:image
1/2 кг зрял боб
2-3 моркова
2 глави лук
1 суха чушка
девесил
джоджен
копър
магданоз
домати
1-2 сл. брашно
по 1 ч.л. червен и черен пипер
олио и сол
Приготовление:
Фасула предварително се накисва за едно денонощие. Измива се със студена вода и се слага да се вари с лука, морковите, сухата червена чушка и подправките – девесил, копър, джоджен, магданоз. Следи се яденето да стане с по-гъста консистенция. След това се изсипва боба в тавичка, добавят се и нарязаните домати, размитото във вода брашно, черния пипер и се посолява на вкус. Прави се запръжка от червения пипер и олиото и се залива боба в нея. Разбърква се всичко добре и се пече в умерена фурна, докато на повърхността не се образува коричка.

Лещена чорба

Необходими продукти:
500 г леща
2 глави лук
6 скилидки чесън
6 с.л. олио
копър
чубрица
сол
Приготовление:
Лещата се почиства добре и се измива, след което се слага на слаб огън да се вари. Добавят се нарязаните лук и чесън, наситнения копър, клончета чубрица, посолява се на вкус и олио. Вари се до готовност.

Боб в гърне

Необходими продукти:
2 ч.ч. фасул
1 глава лук и 1/2 стрък праз
1 морков
1 ч.л. джоджен
1 ч л. чубрица
4-5 сл. олио
1 с.л. червен пипер
1 връзка магданоз
Приготовление:
Тук отново фасула се почиства добре и престоява накиснат във вода едно денонощие. На дребно се нарязват лука и моркова, после заедно с измития вече след кисненето фасул, се изсипват в голямо глинено гърне. Прибавят се джоджена, чубрицата и 1-2 с.л. олио. Всичко това се залива с до около един пръст под капака вода. Така приготвените продукти се слагат на огъна или във фурна да се пекат до омекване на боба. Наблюдава се водата да не изври. След това останалото олио се сгорещява в тиган и се прави запръжка от праза и червения пипер. Така приготвената запръжка се прибавя към ястието в гърнето, като непрекъснато се бърка при прибавянето й. Ястието се оставя да поври още малко, като се посолява на вкус. След като е готов, фасулът се подправя с магданоз.

Сарми с ориз и кафе

Необходими продукти:
20-30 стерилизирани лозови листаimage
1 глава лук
3-4 сл. зехтин
1 ч.ч. ориз
1 к. ч. смлени орехови ядки
1 ч. л. смляно кафе
1 с л. червен пипер
2 ч.л. джоджен
1 шепа стафиди
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
В зехтина се запържват ситно нарязания лук за около 3-4 минути, после се прибавя измития ориз и се пържи, докато придобие стъклен вид. Поръсва се така получената смес с кафето и червения пипер, след което се налива 1 ч.ч. гореща вода. Посолява се на вкус и се оставя да къкри на слаб огън, докато оризът поеме водата. След това се подправя с джоджена и черния пипер и се прибавят стафидите. Хубаво се обърква получената плънка и във всеки един лозов лист се слага от получената смес около 1 с.л., след което хубаво се завиват под формата на сърми. В средно голяма тенджера се постилат лозови листа на дъното, над тях се нареждат завитите сърми и се притискат накрая с чиния. Налива се вода, колкото да ги покрие и се варят под капак за около половин час.

Зелеви сарми с боб

Необходими продукти:
12-14 листа от кисела зелка
2-3 глави лук
1 к. ч. ориз
1 ч.ч, отцеден сварен боб
1/2 ч.л. черен пипер
4-5 с л олио
1/2 ч л червен пипер
сол на вкус
Приготовление:
Сварения боб се смесва със ситно нарязания лук, измития ориз, черен пипер и сол на вкус. Освен това се добавя и 1-2 с.л. олио и се налива 1 ч.ч. гореща вода. Съставената от тези продукти плънка се задушава, докато оризът набъбне. С тази плънка се увиват сърмите със зелевите листа. На дъното на средно голяма тенджера се нарязват на ситно листа кисело зеле, а отгоре плътно се нареждат сармите. Заливат се с равни части вода и зелев сок, или пък само с гореща вода и се варят на тих огън. След като зелевите листа са омекнали достатъчно, ястието се залива с останалото олио, запържено с червен пипер, което е и разредено с течността от тенджерата със сармите. Добре се разбърква и се изсипва в тенджерата с ястието. Доварява се за 10 минути.

Пълнени пиперки

Необходими продукти:image
10-12 пиперки
малко олио
2 глави лук
1 морков
2 скилидки чесън
1 ч.ч. ориз
счукани ядки от 6 ореха
1 с л ситно нарязани стафиди
2 с л.нарязани сушени гъби или 1 ч.ч. нарязани пресни гъби
1 връзка магданоз
черен пипер
1 ч.л. риган
1 с л. чубрица
сол
1-2 домата
Приготовление:
В мазнината се задушават ситно нарязаните лук, морков и чесън. След като зеленчуците омекнат добре, се прибавя измития ориз, налива се 1 ч.ч. топла вода и се оставя на тих огън сместа да къкри, докато оризът не попие водата и не набъбне. Едва тогава се прибавят счуканите орехови ядки, стафидите и гъбите, магданоза, черния пипер, ригана и чубрицата. Всичко това се обърква добре, за да се размесят съставките, опитва се за сол и се пълнят пиперките. Вече напълнени се нареждат в дълбока тавичка, като в отвора на всяка чушка се слага кръгче домат, наливат се 2 ч.ч. вода и малко сол, поръсват се с малко олио и се пече до готовност в умерена фурна.

Сушени пиперки с лук

Необходими продукти:
500 г сушени пиперки
1 кг лук
8 сл. олио
1 ч.л. червен пипер
5 сл. брашно
1/2 ч.ч. ориз
сол
черен пипер
магданоз
Приготовление:
Пиперките се почистват от семето и дръжките и се слагат във вряща вода, за да омекнат. През това време се нарязва на ситно почистения лук и се задушава с 5 с.л. олио, поръсва се с червения пипер и малко брашно, след което се прибавя измития ориз. Посолява се на вкус, налива се 1 к.ч. топла вода и се задушава, докато оризът поеме цялата вода. Прибавя се и наситнен магданоз и се обърква добре. След това се вземат вече омекналите и отцедени чушки и се пълнят с така получената плънка, а откъм отвора, за да не се пръсне плънката се топват в брашно. Нареждат се в тавичка, заливат се с останалото олио и малко вода и се пече в умерено слаба фурна.

Яхния със сухи сини сливи

Необходими продукти:
3 глави лук
4-5 с л. олио
1 с л. брашно
1 с л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. захар
щипка сол
1/2 кг сухи сини сливи
Приготовление:
Лукът се нарязва на филийки и се задушава в олиото. Прибавят се червения пипер, брашното и доматеното пюре, което е размито в малко хладка вода. Наливат се 3 ч.ч. топла вода и след като заври се прибавят захарта и сливите. Ястието се вари, дотогава докато не омекнат сливите и не остане повече сос.

Фасул с кисело зеле

Необходими продукти:image
малка кисело зелка
150 мл олио
1 стрък праз
1 чл. червен пипер
чубрица
сол на вкус
Приготовление:
Фасула се накисва предварително за една нощ, после се измива, покрива се със студена вода и се слага на огъня да ври. След като заври се излива първата вода, отново се измива фасула и се слага отново в студена вода да ври, като вече има прибавено малко олио. Вари се фасула почти до пълна готовност и накрая леко се посолява, защото зелето също е солено. Нарязват се праза и киселото зеле наситно и се задушава в останалото олио – като първо се слага праза, а едва след като поомекне се прибавя и киселото зеле. След като и двете омекнат добре, се прибавя отцедения фасул и се поръсва с червен пипер. Разбърква се всичко, изсипва се в тавичка, поръсва се с чубрица и се пече за около 20 минути.

Постен чомлек

Необходими продукти:
1 кг малки лукчета
2 големи глави лук
1 к. ч. олио
3-4 домата – пресни или от консерва (1 ч. ч. доматен сок)
1 глава чесън
1 с л брашно
1 ч.л. червен пипер
1 дафинов лист
черен пипер
клонче чубрица
1 к. ч. червено вино
сол
Приготовление:
Големите глави лук се нарязват наситно и се задушават в олиото, до златист цвят. Тук се прибавят нарязаните и обелени домати, малките лукчета, които са добре почистени и цели, накълцания чесън, червен и черен пипер, дафинов лист и топла вода, колкото да се покрият продуктите. После се налива виното. Посолява се на вкус, слага се клончето чубрица и тенджерата се покрива. Задушава се на тих огън и щом лукчетата омекнат се прибавя брашното, което е размито във вода. Всичко това се вари 10-на минути. Чомлекът става много по-вкусен, ако се приготви в гърне и се замаже капака с тесто.
 Празнична трапеза за Бъдни вечер




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372055
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11330