Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 14:45 - Малки кулинарни тайни
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2495 Коментари: 0 Гласове:
4




  •  За да не залепнат сладкишите, които печете във форма във фурната, след като са се изпекли, се вадят веднага от формата върху мека кърпа, докато изстинат. Ако се оставят, те ще залепнат. А ако искате кейкът ви да бъде по-дълго време мек, сложете под тестото във формата 1-2 намачкани банана.
  •  Ако мекици, бухти или други пържени сладки са станали твърди, ще омекнат, ако ги поставите в гевгир над съд с кипяща вода.
  •  За да не се напукат картофите или кренвиршите, когато ги варите, предварително ги набодете на няколко места с вилица.
  •  Когато задушавате зеленчуци, за да не загубят хранителните си качества, в съда, в който ги задушавате, сложете много малко вода, колкото да не загорят.
  •  Пуйката, която печете, ще стане вкусна и крехка, ако предварително я намажете обилно с масло отвътре и отвън и след това я натъркате със смес от червен пипер и стрит чесън. Увийте я във фолио и я печете на умерен огън на предварително загрята фурна.
  •  Различните по големина картофи не се сваряват едновременно, за да постигнете обратен ефект, по-едрите картофи предварително се набождат на няколко места с игла за плетене.
  •  Бадемите, които ще ползвате за сладкиш, лесно ще обелите, ако ги сложите в съд с вода и леко ги сварите.
  •  Ако не можете да отворите буркан, сложете го в съд с топла вода с капачката във водата и след 3-4 минути лесно ще завъртите капачката.
  •  Когато замесвате тесто с мас, ще отстраните миризмата и ако към тестото прибавите 1-2 супени лъжици лимонов сок.
  •  За да направим по-ароматично олиото за салати, в бутилката сложете няколко нарязани на дребно скилидки чесън, босилек или кимион. Олиото и оцетът предварително сипете в купичка и разбъркайте до побеляване. Едва тогава залейте салатата.
  •  Морковите, целината и лукът губят от аромата си, ако се сложат в супата сурови. Преди това трябва да се задушат леко в мазнина и вода.
  •  За да не се разнищват илиците за копчетата, от вътрешната страна на дрехата ги намажете с безцветен лак за нокти.
  •  Черният пипер и дафиновият лист се прибавят към яденето десетина минути преди да го свалим от огъня.
  •  Месото, което ще готвим, става много крехко, ако два часа преди това го натрием с равни части олио и оцет.
  •  Ако захарта в захарницата ви се е втвърдила, сложете един малък резен от ябълка.
  •  Когато поливате цветята, които са в саксия, винаги ползвайте правилото водата да е със стайна температура. Цветята не обичат студената вода. Ако водата е варовита, добавете няколко капки лимон или оцет, за да се омекоти.
  •  Зеленчуците ще се сварят по-бързо, ако водата, в която ги варите, е подсолена.
  •  Месото за шишчета трябва да престои поне едно денонощие в затворен съд в хладилника. След като сме го нарязали на хапки, слагаме подправките, ситно нарязан лук и няколко скилидки чесън.
  •  Рибата, която сте закупили, може да престои няколко дни в хладилника, преди да я сготвите, ако предварително я изчистите, измиете, наръсите със сол и я увиете в напоена с оцет кърпа. Преди да я сготвите, я измийте обилно с вода. 
  •  Доматеният сос ще стане пикантен, ако при приготвянето му сложите малко канела или мед. 
  •  Когато приготвяте майонеза или сте я купили от магазина, за да не ви е тежка като храна, сложете в нея 1-2 супени лъжици кисело мляко или твърдо разбити белтъци. 
  •  Лесно ще почистите кристални прибори или съдове, като ги потопите в смес от 1 част оцет и 3 части топла вода. Оставете ги да киснат 30 минути, а след това изплакнете със студена вода и ги избършете с мека кърпа.
  •  Печеното пиле ще стане хрупкаво и пикантно, ако предварително го напръскате с малко бира.
  •  Бистрият месен бульон ще придобие особен вкус, ако при варенето пуснете в него няколко парченца сух кашкавал.
  •  При приготвянето на шницели сложете към галетата малко горчица, така те ще станат по-вкусни.
  •  Когато миете месо, преди да го сготвите, правете го много бързо, за да не измиете и хранителните сокове, които са в него, а ако го печете или пържите, след като сте го измили, го подсушете.
  •  Ако месото, което сте купили за супа, е жилаво, за да уври по-бързо, след като водата е кипнала, сложете в нея една супена лъжица ябълков оцет.
  •  Бухти, мекици или други пържени сладки, които са престояли и са засъхнали, ще станат като че ли току-що сте ги извадили от тигана, ако ги поставите в гевгир и го подържите над съд с кипяща вода.
  •  При приготвянето на десерти от грис те ще станат пухкави и леки, ако половин час преди да се сложи да ври, грисът се накисне в прясно мляко и се остави да набъбне.
  •  Ако искате вареният карфиол да остане снежнобял трябва във водата да прибавите една супена лъжица прясно мляко.
  •  Жълтъците, които ще ни трябват, за да мажем сладкишите отгоре, няма да потъмнеят, ако към тях прибавим няколко капки олио или лимонов сок и ги разбъркаме.
  •  Искаме ли бульонът, който варим, да стане бистър, то месото го заливаме със студена вода и тогава започваме да варим.
  •  Не изхвърляйте обелките от ябълки и круши. Ще ги използвате за отстраняването на котлен камък от тенджерите, като ги сварите в тях.
  •  Ако сиренето ви или кашкавалът са изсъхнали в хладилника ще успеете да им възвърнете нормалния вид, ако ги потопите за една нощ в разредено кисело мляко.
  •  Ако изварата ви е започнала да накиселява, то прибавяте към нея същото количество прясно мляко и нека така да престои около два часа. След това я прецедете през марля.
  •  Месото, което ще панирате, ще стане вкусно и крехко, ако в яйцата, които сте разбили за панировката, сложите чаена лъжица водка, а в брашното сложите сол и черен пипер и го разбъркате преди да го ползвате за паниране.
  •  Когато приготвяте яйца по панагюрски, не посолявайте водата, в която ще ги приготвяте, защото белтъкът ще се пръсне, а прибавете към нея 2-3 супени лъжици оцет.
  •   Печеното месо става сочно и се разрязва по-лесно, ако след като се извади от фурната, се остави за 5 - 8 минути да поизстине. 
  •  За да разбиете по-лесно яйцата, сложете ги предварително за 1 час в студена вода. 
  •   Не използвайте краве масло за пържене, защото то губи миризмата си и бързо потъмнява на висока температура. 
  •   За да стане омлетът по-вкусен, в разбитите яйца сложете по една супена лъжица прясно мляко за всяко яйце. 
  •   Ако в каймата сложите вместо вода малко прясно мляко, а и хлябът да е киснал в него, то кюфтетата ви ще станат по-ароматни и вкусни. 
  •   За да премахнете тежката миризма при приготвянето на дивечово месо, предварително го накиснете в марината и то след като е отлежало поне 2-3 денонощия в хладилника. По този начин месото ще стане и по-крехко. 
  •   Когато разтопявате шоколад, начупете го на малки парченца и ги сложете в съд на водна баня. Когато се стопи, не бъркайте с лъжица, а разклатете съда. Ако трябва да се сложи масло, добавете го върху разтопения шоколад. За сладкиши избирайте шоколад с голямо съдържание на какао. 
  •   За да освежите месото или рибата, които ще готвите, увийте ги в найлонов плик и ги сложете в камерата за 2-3 часа. Не трябва да замръзват, а само да се втвърдят. По този начин и по-лесно ще ги режете. 
  •  


Тагове:   малки,


Гласувай:
4
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 1774687
Постинги: 316
Коментари: 396
Гласове: 7316