Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2012 18:36 - Великденски Козунак
Автор: azizem Категория: Рецепти   
Прочетен: 5748 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Продукти: 5 яйца
1 и 1/2 ч.чаша прясно мляко
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша разтопено масло
1 кг.брашно
мая (колкото кибритена кутийка)
настъргана лимонова кора или 1/2 шишенце лимонова есенция  
стафиди
орехи
мармалад или шоколад
1 жълтък
1 ч.л. сол
image
Приготвяне: Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно и 1 ч.л. сол. Яйцата се разбиват с останалата захар. прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон. Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес. Замесва се тесто (за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло), намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.
image
Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Разтваряме с ръце тестото във вид на правоъгълник и поставяме по средата стафиди, орехи, мармалад или шоколад. Затваряме и формяме ленти, които сплитаме на плитка. Тестото втасва за втори път. Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица. Отгоре поръсваме със захар (за да не загори захарта я смесваме със малко лимонов сок и хубаво разбъркваме с ръка) и сусам.Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре. След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим.
image



Тагове:   козунак,   Великден,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: azizem
Категория: Хоби
Прочетен: 64133
Постинги: 10
Коментари: 14
Гласове: 48
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930