Постинг
01.02.2013 16:07 -
Торта "Буре"
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 7844 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 01.02.2013 16:08
Прочетен: 7844 Коментари: 0 Гласове:
7
Последна промяна: 01.02.2013 16:08
"Вино и любов" и Честит Трифон Зарезан!
Честит Трифон Зарезан!
С пожелания за добра реколта, много вино, живот и здраве, за да го пием все по хубави поводи! И.. винаги да сме пияни от любов!:)
И тъй като през този месец се празнуват Любовта и Виното реших тази година проекта ми да е свързан и с двата празника. Затова го нарекох "Вино и любов".
В този проект ще включа ястия, подходящи за всеки по-романтичен повод или пък за да направят момента романтичен:), ще покажа и рецепти, подходящи за Трифон Зарезан.
Като начало и тъй като днес е празника Трифон Зарезан ви предлагам една много вкусна и ефектна торта. Преди това обаче ще споделя малко повече за празника, от прочетена в интернет информация:
Легендата:
"Един ден в началото на февруари Трифон подрязвал лозето си. Покрай него минала Светата Майка с пеленаче в ръце, а той й се присмял. На Богородица й станало мъчно, но замълчала. Когато минала покрай къщата му, казала на жена му да занесе кърпа, да го превърже, че си е отрязал носа.
Жената бързо отишла при мъжа си, а той се зачудил на думите, замахнал без да иска с косера и си отрязъл носа."
Традицията:
В ранни зори стопанката на дома приготвя храната: замесва обреден хляб, сварява след което изпича кокошка на саджак, налива бъклица с вино. Като се покаже слънцето, мъжете се отправят към лозята с песни.
Зарязването започва от най-възрастният лозар.
Той разкопава около най-едрата лоза в лозето му, полива три пъти в кръг около корена й с червено вино, и отрязва три пръчки от лозата.
От тях свива венец, усуква го с червен конец, слага го върху калпака и се прекръства.
По този начин всеки от мъжете Зарязва лозето си.
Така събрани мъжете си избират цар – или най-уважаваният мъж в селото или стопанина, чийто лозе родило през изминалата година най-много грозде.
След това сядат насред лозята и хапват и пийват.
После тръгват към селото, като качват царя на гроздето на „каруца“, или върху ръцете на двама мъже и се редуват да го теглят. След като обиколят всички домове, мъжете се събират в дома на царя и продължават празника.
Торта Буре:
Основата на тортата е вкусната торта рула, която съм показвала тук и тук.
Този път обаче формата, която използвах е с плоско дъно, така, че като го обърнах се получи равно, а не като купол.
За декорация може да погледнете тук:
cake barrel
Не съм измазвала с крем, директно покрих с фондан, но вие ако искате може да я намажете маслен крем, преди да я покриете.
Оцветете фондан в кафяво и го разточете на кръг, или изрежете кръг, който да поставите отгоре. След това с помощта на нож набраздете, имитирайки дъски.
Разточете фондан и изрежете правоъгълни дъски, малко по-високи от тортата.
Отново набраздете като дърво.
Подредете дъските около тортата.
Разточете фондан и изрежете 2 тънки ленти, с дължина обиколката на тортата.
Поставете ги на две места, като обръчи.
Направете грозде и листенца и декорирайте тортата.
Фондана, който използвах е от Арома хаус, същият използвах и за Коледната ни торта.
Публикувано от Candy в 07:00 http://mycandykitchen.blogspot.com/
Етикети: празници, торти
Честит Трифон Зарезан!
С пожелания за добра реколта, много вино, живот и здраве, за да го пием все по хубави поводи! И.. винаги да сме пияни от любов!:)
И тъй като през този месец се празнуват Любовта и Виното реших тази година проекта ми да е свързан и с двата празника. Затова го нарекох "Вино и любов".
В този проект ще включа ястия, подходящи за всеки по-романтичен повод или пък за да направят момента романтичен:), ще покажа и рецепти, подходящи за Трифон Зарезан.
Като начало и тъй като днес е празника Трифон Зарезан ви предлагам една много вкусна и ефектна торта. Преди това обаче ще споделя малко повече за празника, от прочетена в интернет информация:
Легендата:
"Един ден в началото на февруари Трифон подрязвал лозето си. Покрай него минала Светата Майка с пеленаче в ръце, а той й се присмял. На Богородица й станало мъчно, но замълчала. Когато минала покрай къщата му, казала на жена му да занесе кърпа, да го превърже, че си е отрязал носа.
Жената бързо отишла при мъжа си, а той се зачудил на думите, замахнал без да иска с косера и си отрязъл носа."
Традицията:
В ранни зори стопанката на дома приготвя храната: замесва обреден хляб, сварява след което изпича кокошка на саджак, налива бъклица с вино. Като се покаже слънцето, мъжете се отправят към лозята с песни.
Зарязването започва от най-възрастният лозар.
Той разкопава около най-едрата лоза в лозето му, полива три пъти в кръг около корена й с червено вино, и отрязва три пръчки от лозата.
От тях свива венец, усуква го с червен конец, слага го върху калпака и се прекръства.
По този начин всеки от мъжете Зарязва лозето си.
Така събрани мъжете си избират цар – или най-уважаваният мъж в селото или стопанина, чийто лозе родило през изминалата година най-много грозде.
След това сядат насред лозята и хапват и пийват.
После тръгват към селото, като качват царя на гроздето на „каруца“, или върху ръцете на двама мъже и се редуват да го теглят. След като обиколят всички домове, мъжете се събират в дома на царя и продължават празника.
Торта Буре:
Основата на тортата е вкусната торта рула, която съм показвала тук и тук.
Този път обаче формата, която използвах е с плоско дъно, така, че като го обърнах се получи равно, а не като купол.
За декорация може да погледнете тук:
cake barrel
Не съм измазвала с крем, директно покрих с фондан, но вие ако искате може да я намажете маслен крем, преди да я покриете.
Оцветете фондан в кафяво и го разточете на кръг, или изрежете кръг, който да поставите отгоре. След това с помощта на нож набраздете, имитирайки дъски.
Разточете фондан и изрежете правоъгълни дъски, малко по-високи от тортата.
Отново набраздете като дърво.
Подредете дъските около тортата.
Разточете фондан и изрежете 2 тънки ленти, с дължина обиколката на тортата.
Поставете ги на две места, като обръчи.
Направете грозде и листенца и декорирайте тортата.
Фондана, който използвах е от Арома хаус, същият използвах и за Коледната ни торта.
Публикувано от Candy в 07:00 http://mycandykitchen.blogspot.com/
Етикети: празници, торти
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. Полезни и вкусни връзки за Гастронома
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии