Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.03.2018 11:47 - 9 неща, които трябва да знаете за сръбската кухня
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 1218 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 09.03.2018 12:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Сърбия е една от страните, популярни в цял свят със своята изкусителна кухня и изобилие от деликатеси! Потапяйки ви в разнообразието от местни подправки и традиционни напитки, ще ви разкажем 9 неща, които трябва да знаете за сръбската кухня. Сърбите обичат месото

За никого не е изненада, че сръбската кухня е позната по света с популярните си местни деликатеси. От известните и у нас наденички и плескавици до разнообразни шишчета и кюфтета – определено няма да останете гладни ако посетите западната ни съседка!

Хлябът винаги е в изобилие

Страната освен с мешана скара ще ви посрещне и с изобилие от хлебни изделия. Едни от най-предпочитаните хлебчета в страната са популярните питки със солен пълнеж. За плънката на хляба ви можете да избирате измежду сирене, картофи, гъби, спанак и разбира се – месо.

Подправките са ключовия елемент на всяко ястие

За всяка чуждестранна кухня чуваме, че тайната съставка винаги е някоя популярна в страната подправка. Ако търсите такава и в съседна Сърбия, можем да ви насочим към известната и в България, вегета. Сърбите обичат да добавят микса на почти всичко, което приготвят.

Присъствието на сметаната

Ако в нашите заведения сме свикнали да ни предоставят допълнително кетчуп, майонеза и чеснов сос, то в Сърбия към комплекта можете да видите и сметана! Местните обичат да подправят ястията си с популярния „kajmak“, придавайки различен вкус на всяка храна.

imageСнимка: http://www.serbia.com/10-serbian-recipes-everybody-know/ Популярната медовина

Към приятната скара и топлия хляб на сръбската трапеза можете да забележите и медовина – тяхната любима напитка. Небезизвестното медено вино представлява алкохолна напитка от мед и вода, получена чрез ферментация с дрожди. Различните видове медовина варират от газирана през сладка и полусладка напитка.

Сръбските ястия често съдържат лук

Сърбите обичат лука. Независимо дали се отнася за готвени ястия, салати или дори сандвичи, те са свикнали да добавят огромно количество нарязан лук към храната си. Подобно на българите, те също ядат зелен лук към допълнение към всяко подходящо ястие.

Турско кафе вместо еспресо

Ако искате да се насладите на чаша ароматно кафе по време на вашата екскурзия в Сърбия, то тогава се пригответе за силната напитка на местните. Сърбите приготвят турско кафе в джезве вместо да прибягват към популярното в цял свят еспресо.

Ракия с кафе за закуска

Ако попаднете на възрастни местни хора не се изненадвайте ако ви предложат да започнете деня си не просто с кафе, а и с ракия! Рецептата ви гарантира силен старт на деня и ще ви зареди с наистина много енергия! Дори и да се съгласите на местната традиция веднъж, не ви препоръчваме да прибягвате към напитката и на следващата сутрин.

Десертите с бишкоти са изключително разпространени

Местните бисквити „Плазма“, които можете да оприличите на нашите бишкоти, присъстват в голяма част от сръбските десерти. Множество торти и разнообразни сладки изкушения с бишкоти ще ви очакват в десертното меню на много от сръбските ресторанти.

http://www.loyal-travel.com/blog/interesno/9-neshta-a-srabskata-kuhnia-7582.html











Тагове:   сърбия,   сръбска кухня,


Гласувай:
8



1. gastronom - klip
09.03.2018 12:14
https://www.youtube/watch?v=JCRIKN_2Q6k
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2369959
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11324