Постинг
16.07.2019 20:28 -
Пасти "Витоша"
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2765 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 16.07.2019 20:29
Прочетен: 2765 Коментари: 3 Гласове:
11
Последна промяна: 16.07.2019 20:29
Пасти "Витоша"
Със сигурност повечето от вас ги свързват с детството... Ей така онази вечер се присетих и аз:). Потърсих рецепта, защото исках да ги направя точно с онзи вкус, отпреди. Иначе технологията е ясна блатове, крем, реже се по диагонал, слепват се двете части и готово. Такива сладкиши има много в интернет, но паста Витоша е една:). Открих в "Домашни хитрини"рецепта, която много ми напомни точно онази, от детските години. Благодаря за споделянето!
Тъй като нямах много време да правя домашни блатове, използвах готови пандишпанови, но вие ако желаете може да погледнете рецептата в оригинал и да си изпечете блатовете.
И така, след снежната разходка на Витоша, ви предлагам и една сладка със същото име:)))
Продукти:
1 опаковка квадратни готови пандишпанови блатове за торта ванилия
250 гр хубаво краве масло
100 мл прясно мляко
5 с.л. захар
1 ванилия
сладко от ягоди
200 гр черен шоколад
2-3 с.л. олио
Приготвяне:
Направете крема:
Нарежете маслото на парченца, поставете ги в купа и оставете на стайна температура да омекне.
Сложете в тенджерка на котлон млякото със захарта да заври. Оставете на слаб огън за около 3-4 минути. Отстранете от котлона, добавете ванилията, разбъркайте и оставете да се охлади на стайна температура, трябва да е приятно топло, с температура около 30 градуса. Ако е много горещо ще разтопи маслото.
Разбийте с миксер маслото. Постепенно добавяйте по 1 с.л. от прясното мляко, като разбивате непрекъснато.
Нарежете блатовете на ленти с ширина около: 11 см.
*Ако използвате квадратни блатове, разрежете ги на две равни части.
Ще са ви необходими 4 ленти.
(По желание може да ги сиропирате съвсем леко със захарен сироп, приготвен от равни количества вода и захар и оставени на котлон да се варят за около 2-3 минути. Моите блатове не съм сиропирала.)
Намажете три от лентите със сладко, след което ги намажете с масленият крем. Подредете ги една върху друга, отгоре поставете четвъртата лента, без да я намазвате.
Приберете в хладилник за 1-2 часа, да стегне крема.
Извадете сладкиша и го разрежете на две по диагонал.
Съберете двете части, за да се получи голямо триъгълно "руло", слепете ги с крем.
Намажете цялото руло с крем и приберете в хладилник да стегне.
Начупете шоколада на парченца, поставете ги в суха купа заедно с олиото и ги поставете в микровълнова за общо 90 секунди, на макс, като отваряте и разбърквате през 30 сек. Оставете да се охлади, за да не разтопява крема. / Може да разтопите шоколада и на водна баня/.
Извадете рулото и го полейте с шоколада и отново приберете в хладилник да стегне.
Нарежете го на филийки, които при разрез оформят триъгълници.
Съхранявайте рулото в хладилник, покрито с прозрачно фолио, за да не съхне.
Пандишпанов блат за торта:
Продукти: 7 яйца, 7 с.л. захар, 7 с.л. пресято брашно, 1 пакетче ванилена захар, щипка сол.
Приготвяне: Белтъците се разбиват с щипка сол до меки върхове, към тях се добавя 1 с.л. захар и се разбиват на сняг. Жълтъците с останалите 6 с.л. захар и ванилената захар се разбиват на крем. Към жълтъците се добавят на части и като се редуват брашно - белтъци. Бърка се много внимателно с шпатула, за да не спада обема. Сместа се изсипва в голямата правоъгълна тава на фурната, застлана с хартия за печене и блатът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса до суха клечка. По принцип този блат може да се изпече и в по-малка форма, кръгла или друга, и след изпичане да се разреже напречно на няколко блата. От височината на блата зависи и времето за печене.
Публикувано от My candy kitchen в 6:00:00 ч.
https://mycandykitchen.blogspot.com/2015/02/cake-vitosha.html
Със сигурност повечето от вас ги свързват с детството... Ей така онази вечер се присетих и аз:). Потърсих рецепта, защото исках да ги направя точно с онзи вкус, отпреди. Иначе технологията е ясна блатове, крем, реже се по диагонал, слепват се двете части и готово. Такива сладкиши има много в интернет, но паста Витоша е една:). Открих в "Домашни хитрини"рецепта, която много ми напомни точно онази, от детските години. Благодаря за споделянето!
Тъй като нямах много време да правя домашни блатове, използвах готови пандишпанови, но вие ако желаете може да погледнете рецептата в оригинал и да си изпечете блатовете.
И така, след снежната разходка на Витоша, ви предлагам и една сладка със същото име:)))
Продукти:
1 опаковка квадратни готови пандишпанови блатове за торта ванилия
250 гр хубаво краве масло
100 мл прясно мляко
5 с.л. захар
1 ванилия
сладко от ягоди
200 гр черен шоколад
2-3 с.л. олио
Приготвяне:
Направете крема:
Нарежете маслото на парченца, поставете ги в купа и оставете на стайна температура да омекне.
Сложете в тенджерка на котлон млякото със захарта да заври. Оставете на слаб огън за около 3-4 минути. Отстранете от котлона, добавете ванилията, разбъркайте и оставете да се охлади на стайна температура, трябва да е приятно топло, с температура около 30 градуса. Ако е много горещо ще разтопи маслото.
Разбийте с миксер маслото. Постепенно добавяйте по 1 с.л. от прясното мляко, като разбивате непрекъснато.
Нарежете блатовете на ленти с ширина около: 11 см.
*Ако използвате квадратни блатове, разрежете ги на две равни части.
Ще са ви необходими 4 ленти.
(По желание може да ги сиропирате съвсем леко със захарен сироп, приготвен от равни количества вода и захар и оставени на котлон да се варят за около 2-3 минути. Моите блатове не съм сиропирала.)
Намажете три от лентите със сладко, след което ги намажете с масленият крем. Подредете ги една върху друга, отгоре поставете четвъртата лента, без да я намазвате.
Приберете в хладилник за 1-2 часа, да стегне крема.
Извадете сладкиша и го разрежете на две по диагонал.
Съберете двете части, за да се получи голямо триъгълно "руло", слепете ги с крем.
Намажете цялото руло с крем и приберете в хладилник да стегне.
Начупете шоколада на парченца, поставете ги в суха купа заедно с олиото и ги поставете в микровълнова за общо 90 секунди, на макс, като отваряте и разбърквате през 30 сек. Оставете да се охлади, за да не разтопява крема. / Може да разтопите шоколада и на водна баня/.
Извадете рулото и го полейте с шоколада и отново приберете в хладилник да стегне.
Нарежете го на филийки, които при разрез оформят триъгълници.
Съхранявайте рулото в хладилник, покрито с прозрачно фолио, за да не съхне.
Пандишпанов блат за торта:
Продукти: 7 яйца, 7 с.л. захар, 7 с.л. пресято брашно, 1 пакетче ванилена захар, щипка сол.
Приготвяне: Белтъците се разбиват с щипка сол до меки върхове, към тях се добавя 1 с.л. захар и се разбиват на сняг. Жълтъците с останалите 6 с.л. захар и ванилената захар се разбиват на крем. Към жълтъците се добавят на части и като се редуват брашно - белтъци. Бърка се много внимателно с шпатула, за да не спада обема. Сместа се изсипва в голямата правоъгълна тава на фурната, застлана с хартия за печене и блатът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса до суха клечка. По принцип този блат може да се изпече и в по-малка форма, кръгла или друга, и след изпичане да се разреже напречно на няколко блата. От височината на блата зависи и времето за печене.
Публикувано от My candy kitchen в 6:00:00 ч.
https://mycandykitchen.blogspot.com/2015/02/cake-vitosha.html
Следващ постинг
Предишен постинг
Вкъщи някога много обичахме всички видове торти с маслен крем! Благодаря за припомнянето и за интересната идея. Ще опитам! Но понеже имам домашни яйца, ще пробвам да направя сама блатовете, като използвам рецептата, но ги изпека поотделно. Ще разделя сместа на четири - дано само не станат много дебели! Благодаря ти, Или! Поздрави!
цитирайБеше ми интересно как си разрязала блата и си го съединила, за да се получи този триъгълник характерен за тези пастички. Много са приятни и хранителни.
Сигурно са станали вкусни с ягодовото сладко.:)
цитирайСигурно са станали вкусни с ягодовото сладко.:)
доста добра рецепта. Поздрави
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. Полезни и вкусни връзки за Гастронома
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии