Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2020 16:45 - 12 вкусни рецепти за мъфини - част 1
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 582 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 19.10.2020 17:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Приготвяне:

Мъфините са прекрасен десерт. Вкусни са и със солена плънка. Има толкова много варианти да зарадвате семейството и приятелите, а и собствените си сетива с хапка вкусен мъфин. 

Вижте нашите специално подбрани рецепти за малки кексчета. 

Мъфини с банани и орехи
Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/93-mufini/35342-mafini-s-banani-i-orehi/
Продукти:
3 банана
2 чаши брашно
1 лъжичка сода
1 чаша захар
3 яйца
1 малко пакетче масло
200 г орехи
1 течна ванилия
1 щипка сол
Приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта на пухкава смес с миксер или в кухненски робот. Към тях прибавете предварително смачканите банани (презрелите са подходящи), разтопеното на водна баня или в микровълновата масло, и всички останали продукти без орехите.

Разбъркайте добре сместа с миксера. Накрая прибавете и орехите, които междувременно сте счукали.

Подгответе формите за мъфини и ги намазнете. Излейте във всяка форма по малко от сместа. Гледайте да стига до средата на формата, за да не прелее, когато се надигне във фурната.

Печете в загрята на 200 градуса фурна за около 20-30 минути.
image
Козуначени мъфини с шоколад, ядки и ягоди
Продукти:
500 г брашно
1 пакетче суха мая
150 г захар
4 прахчета ванилия
кората от 1 лимон
80 г масло
30 мл олио
3 яйца
150 мл прясно мляко
1 бр шоколад по ваш избор
50 г сурови ядки, може и микс
За ягодовото сладко:
300 г ягоди
150 г захар
400 мл вода

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/131-velikden/28318-kozunacheni-mafini-s-shokolad-iadki-i-iagodi/

Приготвяне:
Брашното се пресява заедно с маята. В купа се разбиват захарта, яйцата, кората от лимона, ванилията, маслото и млякото, които трябва да са на стайна температура. След това към тях се добавя пресятото брашно. Започнете да месите с ръце до получаването на меко и гладко тесто.

Колкото по-дълго време се меси тестото, толкова по-хубави ще станат мъфините, като на конци. В дълбока купа намазана с олио поставете тестото и го покрийте с кърпа. Оставете го да втаса за 2 часа и 30 минути. Отново премесете тестото и от него оформете малки топки.

Всяка топка разделете на три части. Разстелете ги с ръце и оформете плитка. Завийте леко и поставете във формичка за мъфини, която предварително е намазнена и набрашнена. След като напълните формата, намажете тестото с малко олио и го оставете да втаса за още 30 минути.



Преди да сложите мъфините във фурната, трябва да ги намажете с жълтък, да ги поръсите с кристална захар и ядките. След това печете в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. За да не изгорят, може да сложите върху тях фолио за печене.

Малко преди да ги извадите от фурната, премахнете фолиото, за да хванат коричка. Когато мъфините са готови, на водна баня или в микровълнова фурна разтопете шоколада. С помощта на лъжичка сложете от него върху козуначетата.

За да направите соса от ягоди, в тенджера сложете нарязаните плодове, заедно със захарта и водата. Когато сместа заври, намалете температурата и гответе на тих огън. Когато сосът се сгъсти, вече е готов за гарниране.

Рецептата е приготвена и предоставена от Борис Колаксъзов.

Снимка: Александър Маринов

image

 

Мъфини със сирене и кори за баница

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/154-recepti/37523-mafini-sas-sirene-i-kori-za-banica/

Продукти:
1 пакет кори за баница
5 яйца
200 г сирене
1 бакпулвер
2 с.л. олио
250 мл газирана вода

Приготвяне:
В купа разбийте яйцата заедно с натрошеното сирене, олиото и бакпулвера. След това прибавете газираната вода. Корите се нарязват както са цели на ширина около 1 см. Развийте парченцата, за да се получат много ленти.

Прибавете ги към яйчената смес и внимателно разбъркайте. Намажете формите за мъфини с олио и ги напълнете с готовата смес. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

След като мъфините са готови, трябва да се охладят добре преди да бъдат извадени от формичките.

Снимка: Анатолий Попов

image

Мъфини с кубче шоколад


Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/23956-mafini-s-kubche-shokolad/

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. краве кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. захар
2 яйца
1 пакет бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 шоколад

Приготвяне:
Смесва се брашното с бакпулвера. Содата се разтваря в киселото мляко.

Яйцата се разбъркват със захарта с помощта на миксер. Добавят се останалите продукти и се бърка до получаване на гладко тесто за кекс.

Готовата смес се разпределя във формички за мъфини. Във всеки мъфин се поставя по едно кубче от шоколада.

Пече се на 180-200 градуса за около 20 минути.

Снимка: личен архив

image
  

  Солени мъфини с топено сирене


Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/93-mufini/27446-soleni-mafini-s-topeno-sirene/

Продукти:
300 г брашно
Ѕ чаша олио
2 яйца
300 г кисело мляко
щипка сол
пакетче бакпулвер
150 г кашкавал, настърган
100 г топено сирене
2-3 супени лъжици сух босилек

Приготвяне:
В една купа смесете яйцата, киселото мляко и олиото. В друга купа смесете сухите съставки – брашното, солта и бакпулвера.

След това смесете двата вида съставки и разбърквайте енергично, за да се получи хомогенна смес. Накрая прибавете настъргания кашкавал и нарязаното на кубчета топено сирене. Разбъркайте и добавете босилека.

Изсипете сместа равномерно във формите за мъфини като внимавате да не препълвате. Имайте предвид, че тестото ще бухне и ще излезе от формата.

Печете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за около 30 минути или до готовност.

Снимка: Thinkstock

image

Мъфини с пресни горски плодове

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/93-mufini/35472-mafini-s-presni-gorski-plodove/

Продукти:
200 г брашно
3 яйца
200 мл прясно мляко
1 ванилия
50 г масло, разтопено
500 г горски плодове

Приготвяне:
В голяма купа смесете брашното, яйцата, млякото, маслото и ванилията. Разбийте ги с миксер, докато се получи тесто. Подгответе форми за мъфини като ги намазните леко с олио. Излейте във всяка формичка малко от тестото, като предвидите място за бухването на тестото. Не пълнете формичките повече от половината.

Загрейте фурната на 200 градуса и печете мъфините за около 20 минути.

Когато са готови ги извадете и ги оставете да се охладят. След като това стане, извадете ги от формичките. Изрежете бухналите куполи на мъфините и на тяхно място подредете пресните горски плодове. По желание можете да аранжирате под плодовете с розичка бита сметана, върху която да подредите плодовете.

Снимка: Tasty

image



Гласувай:
12
0



1. hloris - Много интересни предложения...
19.10.2020 19:35
особено ми допадна рецептата с топено сирене,която ще направя непременно.

Благодаря за хубавите идеи...идва зима,и е време за домашни лакомства! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 1795518
Постинги: 318
Коментари: 397
Гласове: 7446