Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.03.2022 15:19 - Козуначени кифли от тефтера на прабаба
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 323 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image Снимка: Hristo-Y-Moni
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • ЗА ТЕСТОТО
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • кисело мляко - 200 г
  • мас - 125 г свинска или краве масло
  • мая - 1 бр. прясна 42 г
  • сол - 1 ч.л.
  • лимон - 1 бр. кора
  • ванилия - 1 пак.
  • швепс - 125 мл или фанта
  • прясно мляко - 50 мл за разтваряне на маята
  • брашно - 1.25 кг
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • мармалад - по избор или течен шоколад
  • захар - за поръсване
  • мак - за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Загрейте съвсем леко млякото и разтворете в него маята, 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното и оставете закваската добре да шупне.

С вилица разбийте леко яйцата и прибавете към тях захарта, швепса, ванилията, както и половината от разтопената мас - останалата мазнина трябва да ви остане за доизмесване.

Към продуктите сложете кисело мляко и разбъркайте.

В отделен съд пресейте брашното със солта и постепенно го добавете към течните съставки.

Замесете меко тесто, като в него постепенно добавите и останалата мас или масло. Ако готовото тесто лепне, в никакъв случай не добавяйте повече брашно, просто използвайте брашно при оформянето на кифличките.

Готовото тесто оставете на топло да втаса до удвояване на обема.

Тестото се разделя на топчета с тегло около 90-100 г, които се разточват елипсовидно. В единия край се слага от желаната плънка - мармалад или шоколад, след което се навиват на руло и се слагат в покрита с хартия тава.

Оставяте кифлите да втасат, намазвате ги с разбито яйце, посипвате със захар и печете в загрята на 180 градуса фурна до апетитен златист загар.

Рецептата за тези невероятни козуначени кифли от тефтера на прабаба е от блога на Ваня Джорджевич

https://recepti.gotvach.bg/r-130977-%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%BA%D0%B8%D1%84%D0%BB%D0%B8_%D0%BE%D1%82_%D1%82%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B0?fbclid=IwAR0116X1CFeydMhcZ5yUqu3m9j-Jaq0mzQfl2TDvEv6oqlpMM67K18b6rak




Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372331
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331