НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- ЗА ТЕСТОТО
- яйца - 4 бр.
- захар - 200 г
- кисело мляко - 200 г
- мас - 125 г свинска или краве масло
- мая - 1 бр. прясна 42 г
- сол - 1 ч.л.
- лимон - 1 бр. кора
- ванилия - 1 пак.
- швепс - 125 мл или фанта
- прясно мляко - 50 мл за разтваряне на маята
- брашно - 1.25 кг
- яйца - 1 бр. за намазване
- мармалад - по избор или течен шоколад
- захар - за поръсване
- мак - за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загрейте съвсем леко млякото и разтворете в него маята, 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното и оставете закваската добре да шупне.
С вилица разбийте леко яйцата и прибавете към тях захарта, швепса, ванилията, както и половината от разтопената мас - останалата мазнина трябва да ви остане за доизмесване.
Към продуктите сложете кисело мляко и разбъркайте.
В отделен съд пресейте брашното със солта и постепенно го добавете към течните съставки.
Замесете меко тесто, като в него постепенно добавите и останалата мас или масло. Ако готовото тесто лепне, в никакъв случай не добавяйте повече брашно, просто използвайте брашно при оформянето на кифличките.
Готовото тесто оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
Тестото се разделя на топчета с тегло около 90-100 г, които се разточват елипсовидно. В единия край се слага от желаната плънка - мармалад или шоколад, след което се навиват на руло и се слагат в покрита с хартия тава.
Оставяте кифлите да втасат, намазвате ги с разбито яйце, посипвате със захар и печете в загрята на 180 градуса фурна до апетитен златист загар.
Рецептата за тези невероятни козуначени кифли от тефтера на прабаба е от блога на Ваня Джорджевич
https://recepti.gotvach.bg/r-130977-%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%BA%D0%B8%D1%84%D0%BB%D0%B8_%D0%BE%D1%82_%D1%82%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B0?fbclid=IwAR0116X1CFeydMhcZ5yUqu3m9j-Jaq0mzQfl2TDvEv6oqlpMM67K18b6rak
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии