Тази грис халва е една от най-вкусните, които съм опитвала!!! Рецептата е от турската кухня, конкретно от региона на днешен Истанбул, чието старо име е Костантипол, затова е Константинополска. Приготвя се с прясно мляко, ситен (фин) грис и масло. Количеството на гриса може да ви се стори ужасно много, но тази рецепта е с толкова грис и затова готовата халва се реже с нож на парчета. Кедровите ядки са чудесно допълнение към вкуса, но биха могли да се пропуснат или заменят с други ядки според предпочитанията и това с което разполагате. Хубаво е ядките да се запекат предварително за по-добър вкус.
Константинополска грис халва- Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
- Рецептата е от книгата на Αθινα Λοϊζιδου „Στης Αθηνάς„. В книгата си Атина Лоизидоу пише, че опитала такава грис халва при едно от посещенията си в Турция и направо се влюбила в нея! Абсолютно и вярвам!!! В края на краищата получила рецептата от местна жена, чрез своя позната.
- Може да насипете халвата в тава с форма и размер според предпочитанията си. Може би най-практично е да се ползва продълговата кексова форма. Подберете тавата според това колко висока искате да стане халвата и как искате да я поднесете. В случая аз съм ползвала тава с размери 26 х 19 см.
Необходими продукти:
- Ѕ чаена чаша (около 80 гр.) кедрови ядки
- 5 чаени чаши (1250 мл.) прясно мляко
- 250 гр. краве масло (без сол)
- 1 кафена чаша (50 гр.) кафява захар
- 1 чаена чаша (200 гр.) бяла захар
- 600-650 гр. фин грис
- канела на прах
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180˚С. Запечете кедровите ядки за около 10 минути. Оставете ги на страна до употреба.
Подгответе съда, в който смятате да насипете халвата. Добре е да го покриете с прозрачно домакинско фолио, за да извадите по-лесно халвата след като стегне. В подходяща тенджера се смесват прясното мляко, двата вида захар и маслото. Слагат се на умерен огън и се разбърква докато захарта и маслото се разтопят. Добавете кедровите ядки и гриса. Бърка се непрекъснато докато сместа се сгъсти и гриса поеме цялата течност.
Сваля се от котлона и сместа се прехвърля в предварително подготвената тава. Трябва да се разстели бързо в тавата, тъй като стяга бързо. Може да притискате повърхността му с дървена лъжица или длан – така няма да останат кухини в сърцевината.
Оставяте да изстине, след което може да го обърнете в подходящ за сервиране съд. Повърхността на десерта се наръсва с канела. Нарязва се на порции и може да се сервира. Чудесно се съчетава с ванилов сладолед!Истината е, че опиташ ли тази халва веднъж, постоянно си мислиш за нея… дори когато свърши и последното парче!
Съхранява се на стайна температура за не повече от 1-2 дни, ако искате да я задържите за по-дълго ще трябва да я държите в хладилник, като я поставите в добре затворен съд, за да не засъхва. Да ви е сладко!
https://www.mycookingbookblog.com/konstantinopolska-gris-xalva/
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии