Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.11.2022 17:51 - Константинополска грис халва
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 2174 Коментари: 0 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Maria Miteva-Christou image

Тази грис халва е една от най-вкусните, които съм опитвала!!! Рецептата е от турската кухня, конкретно от региона на днешен Истанбул, чието старо име е Костантипол, затова е Константинополска. Приготвя се с прясно мляко, ситен (фин) грис и масло. Количеството на гриса може да ви се стори ужасно много, но тази рецепта е с толкова грис и затова готовата халва се реже с нож на парчета. Кедровите ядки са чудесно допълнение към вкуса, но биха могли да се пропуснат или заменят с други ядки според предпочитанията и това с което разполагате. Хубаво е ядките да се запекат предварително за по-добър вкус.

image

Константинополска грис халва
  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Рецептата е от книгата на Αθινα Λοϊζιδου „Στης Αθηνάς„. В книгата си Атина Лоизидоу пише, че опитала такава грис халва при едно от посещенията си в Турция и направо се влюбила в нея! Абсолютно и вярвам!!! В края на краищата получила  рецептата от местна жена, чрез своя позната.

image

  • Може да насипете халвата в тава с форма и размер според предпочитанията си. Може би най-практично е да се ползва продълговата кексова форма. Подберете тавата според това колко висока искате да стане халвата и как искате да я поднесете. В случая аз съм ползвала тава с размери 26 х 19 см.

image

Необходими продукти:

  • Ѕ чаена чаша (около 80 гр.) кедрови ядки
  • 5 чаени чаши (1250 мл.) прясно мляко
  • 250 гр. краве масло (без сол)
  • 1 кафена чаша (50 гр.) кафява захар
  • 1 чаена чаша (200 гр.) бяла захар
  • 600-650 гр. фин грис
  • канела на прах

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180˚С. Запечете кедровите ядки за около 10 минути. Оставете ги на страна до употреба.

image

Подгответе съда, в който смятате да насипете халвата. Добре е да го покриете с прозрачно домакинско фолио, за да извадите по-лесно халвата след като стегне. В подходяща тенджера се смесват прясното мляко, двата вида захар и маслото. Слагат се на умерен огън и се разбърква докато захарта и маслото се разтопят. Добавете кедровите ядки и гриса. Бърка се непрекъснато докато сместа се сгъсти и гриса поеме цялата течност.

image

Сваля се от котлона и сместа се прехвърля в предварително подготвената тава. Трябва да се разстели бързо в тавата, тъй като стяга бързо. Може да притискате повърхността му с дървена лъжица или длан – така няма да останат кухини в сърцевината.  

image

Оставяте да изстине, след което може да го обърнете в подходящ за сервиране съд.  Повърхността на десерта се наръсва с канела. Нарязва се на порции и може да се сервира. Чудесно се съчетава с ванилов сладолед!Истината е, че опиташ ли тази халва веднъж, постоянно си мислиш за нея… дори когато свърши и последното парче!

image

Съхранява се на стайна температура за не повече от 1-2 дни, ако искате да я задържите за по-дълго ще трябва да я държите в хладилник, като я поставите в добре затворен съд, за да не засъхва. Да ви е сладко!

image

https://www.mycookingbookblog.com/konstantinopolska-gris-xalva/




Гласувай:
13



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2372476
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11331