Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Октомври, 2024  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Постинг
03.02 18:05 - Как трябва да приготвим печената пуйка, за да се топи в устата
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 1034 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 06.02 09:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Необходими продукти и начин на приготвяне image  image  Иван Влахлиев



Всяко ястие изисква любов, за да бъде приготвено. В следващите редове ще ви покажем как да приготвите печената пуйка, като най-опитните шеф-готвачи.

Тя се маринова със смес от сол, захар и лимонова мащерка 24 часа. След това се пече с глави лук и чесън около нея. Маже със смес от масло и захар и се запича на силна температура, за да се получи хрупкава кожа. 

Продукти
  • 5-6 кг пуйка
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 органичен портокал
  • 24 стъка лимонова мащерка
  • 4 глави кафяв лук
  • 2 глави чесън
  • 1 литър висококачествен пилешки бульон
  • 125 г безсолно масло
  • 1 ч.ч. кафява захар
  • За маринатата:
  • 1 ч.ч. морска сол
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 с.л. семена фенел
  • 1 с.л. листенца лимонова мащерка
  • 1 с.л. едро счукани зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
  • 1. За маринатата смесете солта, захарта, предварително счуканите в хаванче семена фенел, листата мащерка и счуканите зърна черен пипер. Разбъркайте добре.
  • 2. Поставете пуйката върху решетка, която е над тава и изсипете маринатата върху нея. Поставете пуйката заедно с тавата в хладилник за 24 часа.
  • 3. Изчеткайте излишната марината от повърхността на пуйката и поставете в предварително намазнена дълбока тава. Във вътрешността на пуйката поставете разрязания на четвъртини портокал и половината стръкове мащерка. Намажете пуйката със зехтин. Обелете главите лук и чесън и ги разрежете на половина. Подредете ги в тавата около пуйката заедно с останалите стръкове мащерка. Сипете 250 мл пилешки бульон върху лука, чесъна и мащерката. Покрийте с алуминиево фолио и стегнете добре
  • 4. Поставете пуйката в предварително загрята на 160 градуса фурна 2.5-3 часа. На всеки 1 час добавяйте по 250 мл пилешки бульон и завъртайте тавата.
  • 5. В касерола разтопете маслото и захарта, като разбърквате периодично. Отстранете фолиото, намажете пуйката със сместа и върнете във фурната без да я покривате. Печете на 200 градуса 20-30 минути, докато кожата стане тъмнокафява. Ако кожата прекалено бързо придобива този тъмнокафяв цвят и има опасност да изгори, покрийте пуйката с фолио.
  • 6. Прехвърлете изпечената пуйка в голяма чиния за сервиране. Около нея подредете печения лук и чесън. В тиган изсипете течността от печенето на пуйката и добавете останалия пилешки бульон. Разбъркайте и оставете сместа да къкри, докато се редуцира наполовина.
  • 7. Нарежете пуйката на парчета и поднесете със сос Грейви.

 Standartnews.com








Гласувай:
14



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2474343
Постинги: 401
Коментари: 478
Гласове: 12043