Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Постинг
10.05 17:27 - Тайните на картофеното пюре
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 10.05 17:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     image   
Да, да, правилно прочетохте - картофено пюре, най-обикновено пюре от картофи, често присъстващо на трапезата ни като гарнитура към меса и риба, колбаси и субпродукти.

   Реших, че ще е полезно за начинаещите домакини да споделя как го приготвям, а също така и няколко специфични подробности, за да стане то леко, пухкаво и апетитно!
   И така - започваме с картофите - добре е да са от тъй наречените "хлебни" картофи - увират бързо и лесно се "разпиляват". Такива картофи просто "цъфват", ако се варят необелени и се боднат с нож.
  За да се запазят всички полезни вещества в картофите, препоръчват те да се варят цели и необелени, но на мен ми е труден момента с беленето на горещите картофи и затова ги обелвам и разполовявам. Варя ги в леко подсолена вода до омекване.
   Сварените картофи отцеждам добре и ... внимание!!! връщам тенджерата с отцедените картофи на топлия котлон, без капак, да изпръхнат за няколко минутки.
   Докато картофите се варят изваждам маслото от хладилника да се отпусне. Прясното мляко задължително!!! трябва да е горещо или поне достатъчно топло. От студено мляко пюрето придобива неапетитен сивкав отенък и блудкав вкус. Ако не разполагам с достатъчно мляко в момента, просто отливам от водата, в която са варени картофите и я смесвам с мляко.
   И така - картофите са опръхнали, но все още горещи, добавям маслото и започвам да мачкам с прибор за картофено пюре. Никога не използвайте пасатор или миксер! Само на ръка! Иначе рискувате вместо пухкаво пюре да сервирате на масата подобие на лепило!
  Добавям на порции от горещото мляко до достигане на необходимата гъстота. Посолявам на вкус, ако има нужда и пюрето е готово! Пухкаво и апетитно!
  Ако няма да го сервирате веднага го поддържайте топло - отгоре на печката, в затоплена фурна или като потопите тенджерата в по-голям съд с гореща вода.
   Това е! Опитайте!

https://sladkoisoleno.blogspot.com/




Гласувай:
14



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2427013
Постинги: 395
Коментари: 460
Гласове: 11654