Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Постинг
05.07 18:20 - Торта “Печена Аляска”
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 508 Коментари: 3 Гласове:
19

Последна промяна: 05.07 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ  
  • 150 г. захар
  • 200 г. пшенично брашно
  • 7 г. бакпулвер
  • 1/3 ч.л. сода
  • 15 г. маково семе
  • 2 бр. яйца размер М
  • 150 г. айран
  • 70 мл. олио
  • 1 ч.л. екстракт от Бурбонска ванилия
  • 90 г. вряла вода
Допълнително:
  • ~800 г. сладолед
За меренга:
  • 4 бр. белтъци
  • 150 г. пудра захар
  • 1/2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
  НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ    
  • Извадете сладоледа от фризера, ако все още не сте. Трябва да е на стайна температура.
Пригответе си кръгла* тава за печене като намажете с мазнина и покриете с хартия за печене. Включете фурната да загрява на 180С. Начин на приготвяне на блата:
  • В дълбока купа смесете захарта, брашното, бакпулвера, содата и маковото семе.
  • В отделна купа разбийте олиото, яйцата, айрана и ванилията. Добавете ги към сухите продукти и разбийте за около 30 минути до хомогенна смес.
  • Прибавете врялата вода постепенно при непрекъснато разбиване.
  • Изсипете сместа в тавата за печене и печете за около 20-25 минути или докато дървена клечка не излезе суха.
След като блатът е напълно изстинал, започнете да сглобявате тортата.
  • Пригответе дълбока купа. Покрийте я цялата от вътрешната страна с прозрачно фолио. Изсипете сладоледа. Отгоре поставете блата*. Увийте с прозрачно фолио и приберете във фризера за около 2-3 часа.
Приготвяне на меренга:
  • Разбийте белтъците и лимоновия сок в идеално чиста и суха купа до меки връхчета. Започнете постепенно да прибавяте захарта като разбивате непрекъснато. Сместа ще стане лъскава и гладка.
Сглобяване на тортата:
  • Извадете тортата от фризера и я обърнете върху чиния или картонена поставка. Махнете внимателно свежото фолио. Отгоре покрийте с меренга и обгорете с горелка.

    https://www.cakeandpancake.com/19177/












Гласувай:
19



1. enigma123 - Уау! Мммммммм!
05.07 19:47
От Аляска нищо няма да остане!
цитирай
2. donchevav - Много съблазнителна! Непременно ...
05.07 22:55
Много съблазнителна! Непременно ще опитам да направя!
Благодаря! Поздрави!
цитирай
3. shtaparov - Сърдечен поздрав!
06.07 06:03
За миг си помислих,че говориш за Печенежка Аляска и хем се сащисах,хем ми стана весело :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2426974
Постинги: 395
Коментари: 460
Гласове: 11653