Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03 15:47 - ВАРЕНЕ НА КАРТОФИ
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 366 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 15.03 15:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 • Картофи сварени необелени, запазват повече витамин С, отколкото варените обелени и нарязани.

• Варените картофи изобщо запазват повече витамините си, отколкото пържените. 

• Варени картофи за гарнитура стават светли, ако във водата, в която се варят, сложите малко оцет.

• Водата разтваря хранителните вещества на картофите, затова избягвайте да ги варите във вода. 

• Варете ги на пара. Ако нямате скаричка, тогава налейте в по-голяма тенджера вода на 4-5 см, сложете едно кръстовище от дъсчици, върху него по-малка тенджера с картофите, похлупете ги с капака на по-голямата тенджера и ги варете на умерен огън.

• Варените картофи стават много вкусни, ако се пуснат във водата, в която врат, 2—3 скилидки чесън, 1 дафинов лист или стръкче чубрица.

• Когато се варят цели картофи, подбират се приблизително еднакви, за да се сварят едновременно.

• Картофите се варят бавно, на умерен огън, за да набъбне нишестето равномерно. Когато се варят на силен огън, сваряват се отвън и се разпукват, а отвътре остават сурови.

• За да нямат неприятен вкус измръзналите картофи, пуснете ги за малко в студена вода, а после ги сварете, като добавите във водата по чаена лъжичка сол и оцет.

• Варените картофи ще станат още по-вкусни, ако във водата сипете малко захар.

• При сервирането можете да ги полеете със сос от печено месо, в което сте добавили сметана и 3 щипки суха мащерка.

• Картофите ще се сварят по-бързо, ако прибавите към водата 1 с.л. оцет и парченце краве масло или маргарин.

• Някои сортове картофи се разваряват бързо, затова трябва да ги варите на пара или в малко количество вода, добавяйки 1/2 ч.л. оцет.

• Когато варите небелени картофи, сложете сол във водата преди завирането й - така те се осоляват най-добре.

• Най-добре се сваряват картофите със средна големина, За да уврят равномерно, сложете ги на умерен огън. Ако огънят е много силен, те ще се разварят по повърхността, а отвътре ще останат леко сурови.

• Когато варите картофи, кората им няма да се напука, ако предварително ги надупчете на няколко места с игла.

• За да не потъмнеят картофите, които са стари, във водата сложете малко прясно мляко.

• За да станат картофите, които варите по-вкусни, заедно с тях в тенджерата сложете няколко скилидки чесън и дафинови листа, а може и копър.

• Времето за сваряването на картофи в обикновени съдове от момента на кипването е в следните граници : 

- стари, белени, цели - 20-25 минути 
- стари, белени, нарязани на кубчета- 15-20 минути 
- млади, белени, цели - 30 минути 

• За да придобият картофите по-приятен вкус, варете във вода, към която сте прибавили няколко обелени скилидки чесън.

• Бихте могли да запазите топло всяко ястие с картофи, без те да се размекнат, ако покриете поставената на тих огън тенджера не с капак, а с кърпа.

• За да подобрите вкуса на старите картофи, при варенето във водата добавете кимион, стръкче магданоз, копър или само лъжичка оцет. 
-----------------------------------

Продължителността наварене на картофите зависи от големината им, сорта и това дали са "по-нишестени".

Обикновено стари картофи със средна големина с кората се сваряват за около 25-30 минути.

Обелените стари картофи със среден размер - за 20-25 минути.

Нарязани стари картофи за 10-15 минути.

Пресните млади картофчета с кората се сваряват за около 10-15 минути, но отново зависи от размера им.




Гласувай:
8
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 1475893
Постинги: 277
Коментари: 355
Гласове: 4850