Постинг
23.08.2008 19:39 -
Кулинарно сафари в Сен Мориц - Еленско филе в сос от червено вино и шоколад
В КУХНЯТА НА ВЛАДИМИР ИГНАТОВСКИ
Кулинарно сафари в Сен Мориц
Скисезонът тази година не беше успешен: снегът дойде късно, браншът понесе загуби. Въпреки това елитните курорти бяха пълни. Сен Мориц дори предизвика смут със съобщението, че хотелите там смятат да въведат квота за руските туристи, най-вече заради доста бурното поведение на някои от тях. Веднага последваха опровержения - руските туристи са желани гости, най-малкото, защото са платежоспособни. Според статистиката всеки, дори децата, оставя най-малко 500 евро в магазините на курорта.
Сен Мориц е най-престижното място за любителите на зимни спортове. И най-скъпото. Тук пристигат не само любителите на ските и сноуборда, но и почитателите на хубавата (и скъпа) кухня. За тях в Сен Мориц организират единственото в света кулинарно сафари. За него се събират гости от цял свят, които са в състояние да платят 6000 евро за една вечер. Кулинарното приключение включва последователно посещение в седем от най-известните и скъпи хотели на курорта. В кухните са едни от най-известните готвачи в света - един приготвя изисканото предястие, друг супата, последният се грижи за десерта. Твърдят, че преживяването е необикновено и си струва парите.
Впрочем подобни суми в Сен Мориц не могат да учудят никого от постоянните посетители. Защото и без да се организира специално кулинарно сафари вечерята в някой от престижните хотели на курорта си е истинска авантюра. Така за да вечеряте в Grand Hotel des Bains ще са ви необходими 6000 швейцарски франка. На човек! Рекламата гласи, че това е "най-скъпото меню в света". Както твърди менажерът на хотела: "Възможно е някъде по-света да има и по-скъпо меню, но не ми се вярва". Въпреки това за да опиташ "най-скъпото меню в света" е необходима предварителна резервация.
Особеното в това менюто не са само изисканите вина, които се предлагат:, например, за хайвера в началото може да избирате между Richebourg Grand Cru 1998 за 1450 франка или Penfolds Grange Shiraz 1997 само за някакви си 998 франка. Всяко от седемте блюда включено в менюто е приготвено с изключително рядко и скъпо вино. Така сосът в предястието: "Терине, парфе и гъши дроб" е приготвен със Chateau d"Yqueme - и струва само 1000 франка. А вечерята приключва с палачинките на шефа Оливер Барда, фламбирани с "Луи VIII" за 1050 франка.
Снимка:
ПРОДУКТИ:
400 гр моркови,
400 гр целина,
300 гр пушен бекон,
50 гр масло,
? малка савойска зелка,
200 мл сметана,
4 филета еленско х 150 гр,
1 с.л. зехтин,
сол,
пипер;
за соса:
1 бутилка червено вино,
2 л телешки бульон,
500 гр малки глави лук,
4 скилидки чесън,
25 гр масло,
2 с.л. зърна черен пипер,
2 с.л. оцет от малини,
40 гр горчив шоколад,
дафинов лист,
мащерка.
ПРИГОТВЯНЕ:
лукът и чесънът се почистват и нарязват. Задушават се в маслото, заедно с мащерката, дафиновия лист, черния пипер докато се карамелизират. Добавят се оцетът и виното и се редуцира до 100 мл. Добавя се бульонът и отново середуцира докато останат около 600 мл. Сосът се прецежда през фина цедка. Връща се в съда, добавя се натрошеният ситно шоколад и се загрява като се внимава да не заври отново.
Отделно в масло се задушават нарязаните моркови, целина и бекон. Добавя се нарязаното на тънки ивици зеле и се задушава още 3-4 минути. Добавя се сметаната и се редуцира наполовина. Филетата се поръсват със сол и пипер, поставят в предварително намазана със зехтин тава в загрятата до 220 градуса фурна докато добият хубав кафяв цвят. Покриват се с хартия за печене и се пекат още 4-5 минути. Сервира се, като първо в чиниите се поставят зеленчуците, отгоре месото, което трябва да е розово вътре и се полива със соса.
Сен Мориц е най-престижното място за любителите на зимни спортове. И най-скъпото. Тук пристигат не само любителите на ските и сноуборда, но и почитателите на хубавата (и скъпа) кухня. За тях в Сен Мориц организират единственото в света кулинарно сафари. За него се събират гости от цял свят, които са в състояние да платят 6000 евро за една вечер. Кулинарното приключение включва последователно посещение в седем от най-известните и скъпи хотели на курорта. В кухните са едни от най-известните готвачи в света - един приготвя изисканото предястие, друг супата, последният се грижи за десерта. Твърдят, че преживяването е необикновено и си струва парите.
Впрочем подобни суми в Сен Мориц не могат да учудят никого от постоянните посетители. Защото и без да се организира специално кулинарно сафари вечерята в някой от престижните хотели на курорта си е истинска авантюра. Така за да вечеряте в Grand Hotel des Bains ще са ви необходими 6000 швейцарски франка. На човек! Рекламата гласи, че това е "най-скъпото меню в света". Както твърди менажерът на хотела: "Възможно е някъде по-света да има и по-скъпо меню, но не ми се вярва". Въпреки това за да опиташ "най-скъпото меню в света" е необходима предварителна резервация.
Особеното в това менюто не са само изисканите вина, които се предлагат:, например, за хайвера в началото може да избирате между Richebourg Grand Cru 1998 за 1450 франка или Penfolds Grange Shiraz 1997 само за някакви си 998 франка. Всяко от седемте блюда включено в менюто е приготвено с изключително рядко и скъпо вино. Така сосът в предястието: "Терине, парфе и гъши дроб" е приготвен със Chateau d"Yqueme - и струва само 1000 франка. А вечерята приключва с палачинките на шефа Оливер Барда, фламбирани с "Луи VIII" за 1050 франка.
Снимка:
За да вечеряте в Grand Hotel des Bains ще са ви необходими 6000 швейцарски франка. На човек! Рекламата гласи, че това е "най-скъпото меню в света".
Да се готви с вино отдавна е практика на големите в кулинарията.
Ето една рецепта за четирима на Гордън Ремзи:
ПРОДУКТИ:
400 гр моркови,
400 гр целина,
300 гр пушен бекон,
50 гр масло,
? малка савойска зелка,
200 мл сметана,
4 филета еленско х 150 гр,
1 с.л. зехтин,
сол,
пипер;
за соса:
1 бутилка червено вино,
2 л телешки бульон,
500 гр малки глави лук,
4 скилидки чесън,
25 гр масло,
2 с.л. зърна черен пипер,
2 с.л. оцет от малини,
40 гр горчив шоколад,
дафинов лист,
мащерка.
ПРИГОТВЯНЕ:
лукът и чесънът се почистват и нарязват. Задушават се в маслото, заедно с мащерката, дафиновия лист, черния пипер докато се карамелизират. Добавят се оцетът и виното и се редуцира до 100 мл. Добавя се бульонът и отново середуцира докато останат около 600 мл. Сосът се прецежда през фина цедка. Връща се в съда, добавя се натрошеният ситно шоколад и се загрява като се внимава да не заври отново.
Отделно в масло се задушават нарязаните моркови, целина и бекон. Добавя се нарязаното на тънки ивици зеле и се задушава още 3-4 минути. Добавя се сметаната и се редуцира наполовина. Филетата се поръсват със сол и пипер, поставят в предварително намазана със зехтин тава в загрятата до 220 градуса фурна докато добият хубав кафяв цвят. Покриват се с хартия за печене и се пекат още 4-5 минути. Сервира се, като първо в чиниите се поставят зеленчуците, отгоре месото, което трябва да е розово вътре и се полива със соса.
Следващ постинг
Предишен постинг
Питам се дали някой наистина богат човек ще се подвизава в Сен Мориц на това сафари, или там отиват парвенюта, на които им предстои да влязат в елита.
Но както се казва най-добре се печели от богати клиенти, като ги убедиш че имат най-доброто. Изобщо кой може да докаже, че гозбата на баба е по-малко вкусна от тази в някой първокласен ресторант, ако не са я опитали ?:)))))
цитирайНо както се казва най-добре се печели от богати клиенти, като ги убедиш че имат най-доброто. Изобщо кой може да докаже, че гозбата на баба е по-малко вкусна от тази в някой първокласен ресторант, ако не са я опитали ?:)))))
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. Полезни и вкусни връзки за Гастронома
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии