Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.08.2008 19:39 - Кулинарно сафари в Сен Мориц - Еленско филе в сос от червено вино и шоколад
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 2173 Коментари: 1 Гласове:
0



В КУХНЯТА НА ВЛАДИМИР ИГНАТОВСКИ Кулинарно сафари в Сен Мориц Скисезонът тази година не беше успешен: снегът дойде късно, браншът понесе загуби. Въпреки това елитните курорти бяха пълни. Сен Мориц дори предизвика смут със съобщението, че хотелите там смятат да въведат квота за руските туристи, най-вече заради доста бурното поведение на някои от тях. Веднага последваха опровержения - руските туристи са желани гости, най-малкото, защото са платежоспособни. Според статистиката всеки, дори децата, оставя най-малко 500 евро в магазините на курорта.
Сен Мориц е най-престижното място за любителите на зимни спортове. И най-скъпото. Тук пристигат не само любителите на ските и сноуборда, но и почитателите на хубавата (и скъпа) кухня. За тях в Сен Мориц организират единственото в света кулинарно сафари. За него се събират гости от цял свят, които са в състояние да платят 6000 евро за една вечер. Кулинарното приключение включва последователно посещение в седем от най-известните и скъпи хотели на курорта. В кухните са едни от най-известните готвачи в света - един приготвя изисканото предястие, друг супата, последният се грижи за десерта. Твърдят, че преживяването е необикновено и си струва парите.
Впрочем подобни суми в Сен Мориц не могат да учудят никого от постоянните посетители. Защото и без да се организира специално кулинарно сафари вечерята в някой от престижните хотели на курорта си е истинска авантюра. Така за да вечеряте в Grand Hotel des Bains ще са ви необходими 6000 швейцарски франка. На човек! Рекламата гласи, че това е "най-скъпото меню в света". Както твърди менажерът на хотела: "Възможно е някъде по-света да има и по-скъпо меню, но не ми се вярва". Въпреки това за да опиташ "най-скъпото меню в света" е необходима предварителна резервация.
Особеното в това менюто не са само изисканите вина, които се предлагат:, например, за хайвера в началото може да избирате между Richebourg Grand Cru 1998 за 1450 франка или Penfolds Grange Shiraz 1997 само за някакви си 998 франка. Всяко от седемте блюда включено в менюто е приготвено с изключително рядко и скъпо вино. Така сосът в предястието: "Терине, парфе и гъши дроб" е приготвен със Chateau d"Yqueme - и струва само 1000 франка. А вечерята приключва с палачинките на шефа Оливер Барда, фламбирани с "Луи VIII" за 1050 франка.
image Снимка:

За да вечеряте в Grand Hotel des Bains ще са ви необходими 6000 швейцарски франка. На човек! Рекламата гласи, че това е "най-скъпото меню в света". 


Да се готви с вино отдавна е практика на големите в кулинарията. 
Ето една рецепта за четирима на Гордън Ремзи:

Еленско филе в сос от червено вино и шоколад

ПРОДУКТИ: 
400 гр моркови, 
400 гр целина, 
300 гр пушен бекон, 
50 гр масло, 
? малка савойска зелка, 
200 мл сметана, 
4 филета еленско х 150 гр, 
1 с.л. зехтин, 
сол, 
пипер; 

за соса: 
1 бутилка червено вино, 
2 л телешки бульон, 
500 гр малки глави лук, 
4 скилидки чесън, 
25 гр масло, 
2 с.л. зърна черен пипер, 
2 с.л. оцет от малини, 
40 гр горчив шоколад, 
дафинов лист, 
мащерка.

ПРИГОТВЯНЕ:
 
лукът и чесънът се почистват и нарязват. Задушават се в маслото, заедно с мащерката, дафиновия лист, черния пипер докато се карамелизират. Добавят се оцетът и виното и се редуцира до 100 мл. Добавя се бульонът и отново середуцира докато останат около 600 мл. Сосът се прецежда през фина цедка. Връща се в съда, добавя се натрошеният ситно шоколад и се загрява като се внимава да не заври отново.
 Отделно в масло се задушават нарязаните моркови, целина и бекон. Добавя се нарязаното на тънки ивици зеле и се задушава още 3-4 минути. Добавя се сметаната и се редуцира наполовина. Филетата се поръсват със сол и пипер, поставят в предварително намазана със зехтин тава в загрятата до 220 градуса фурна докато добият хубав кафяв цвят. Покриват се с хартия за печене и се пекат още 4-5 минути. Сервира се, като първо в чиниите се поставят зеленчуците, отгоре месото, което трябва да е розово вътре и се полива със соса.


Тагове:   шоколад,   вино,   филе,   СОС,   Мориц,


Гласувай:
0



1. bovari - Снобско!!!
24.08.2008 19:34
Питам се дали някой наистина богат човек ще се подвизава в Сен Мориц на това сафари, или там отиват парвенюта, на които им предстои да влязат в елита.
Но както се казва най-добре се печели от богати клиенти, като ги убедиш че имат най-доброто. Изобщо кой може да докаже, че гозбата на баба е по-малко вкусна от тази в някой първокласен ресторант, ако не са я опитали ?:)))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2378856
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11351