Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2020 19:30 - 12 вкусни рецепти за мъфини - част 2
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 21.10.2020 19:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Шоколадови мъфини с летни плодове

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/93-mufini/12117-shokoladovi-mafini-s-letni-plodove/
  Продукти:
За 12 броя:
125 г масло
100 г брашно
100 г захар
1 ч. лъж. бакпулвер
3 суп. лъж. какао
2 яйца
1/2 ч. ч. прясно мляко
1 суп. лъж. ром
2 суп. лъж. кафява захар
12 череши, вишни или малини
3 кайсии или 2 праскови

Приготвяне:
Почистете плодовете и нарежете кайсиите на парченца. Разбийте мекото масло със захарта и яйцата. Добавете рома и прясното мляко, а след това постепенно и брашното, какаото и бакпулвера.

Загрейте фурната на 180 градуса. Разбъркайте добре и разпределете сместа в 12 предварително намазани или облечени с хартия за печене формички за кексчета. Поръсете с кафява захар всеки мъфин и поставете по един червен плод в средата и парченца праскова или кайсия отстрани. Печете за около 25 минути. Извадете и оставете леко да се охладят преди да махнете от формичките. Поднесете напълно изстинали.

image
 
Мъфини с ядки, стафиди и канела

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/93-mufini/32498-mafini-s-iadki-stafidi-i-kanela/

Продукти:
2 чаени чаши брашно
1/2 чаена чаша захар или малко повече, ако обичате по-сладки десерти
1 яйце
10 г разтопено масло
чаена лъжичка канела
2 чаени лъжички бакпулвер
50 г стафиди, напоени в ром
30г счукани ядки по ваш избор
3/4 чаена чаша прясно мляко

Приготвяне:
В купа пресейте брашното с бакпулвера. Отделно разбийте захарта, яйцето и маслото. След това постепенно добавете тази смес към сухите съставки. Накрая сложете ядките, канелата и стафидите.

Разбъркайте с шпатула и разпределете тестото в намаслени формички (или в хартиени). Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Снимка: iStock

image

Бананови мъфини с шоколадови парченца

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/93-mufini/37403-bananovi-mafini-s-shokoladovi-parchenca/

Продукти:
3 банана
1/2 чаша прясно мляко
1 чаша овесени ядки
1 чаша брашно
3 яйца
чаена лъжичка екстракт от ванилия
1/2 чаена лъжичка канела
1 чаша кисело мляко
2 супени лъжици мед, може и повече
шоколадови парченца

Приготвяне:
В блендер сложете обелените банани, млякото, ванилията, овесените ядки, брашното, яйцата, канелата, киселото мляко, меда. Смелете всичко до перфектна гладкост.

Във форма за мъфини подредете хартиени формички и в тях сложете от полученото тесто, като не ги пълните догоре, тъй като ще бухнат и не бива да прелеят от формичките. Поръсете всеки мъфин с шоколадови парченца и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути.

Снимка: Facebook

image

Мъфини с фъстъчено масло и шоколадови парченца

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/93-mufini/27025-mafini-s-fastacheno-maslo-i-shokoladovi-parchenca/

Продукти:
1 и ѕ чаша брашно
Ѕ ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
Ѕ чаша размекнато масло
Ѕ чаша бяла захар
Ѕ чаша фъстъчено масло
Ѕ чаша кафява захар
1 разбито яйце
1 ч.л. ванилов екстракт
2 с.л. прясно мляко
1 чаша шоколадови парченца

Приготвяне:
Пресейте брашното, солта и содата. Разбийте маслото, захарта, фъстъченото масло и кафявата захар с миксер, докато се получи пухкава смес. Добавете яйцето, ванилията и млякото и бъркайте.

Накрая прибавете брашнената смес. След като тестото е готово оформете топки, всяка от които поставете в отделна формичка за мъфини, предварително намазнена.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-15 минути. Малко преди мъфините да са готови, извадете ги от фурната, поръсете ги с шоколадовите парченца и печете още 2-3 минути.

Снимка: Thinkstock

image

Мъфини с пухкава лимонова глазура

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/39470-mafini-s-puhkava-limonova-glazura-/

Продукти:
100 г масло
2 чаши захар
4 яйца
2 и Ѕ чаши брашно
2 чаени лъжички сода
1 щипка сол
2 супени лъжици течна ванилия
Ѕ чаша прясно мляко
Ѕ чаша пресен лимонов сок
За глазурата:
6 жълтъка
6 белтъка
2 чаши захар
Ѕ чаша лимонов сок
2 супени лъжици лимонови корички
6 супени лъжици масло
1 чаена лъжичка заквасена сметана

Приготвяне:
Разбийте маслото на стайна температура с миксер. Към него добавете захарта и разбийте отново с миксера. Прибавяйте едно по едно четирите яйца като след всяко яйце разбивате с миксера. Прибавете брашното, пресято със содата и солта и пак разбийте. Докато бъркате добавете ванилията и Ѕ чаша мляко. След това добавете Ѕ чаша пресен лимонов сок. Бъркайте с миксера няколко минути, докато се получи пухкава гладка смес.

Разпределете сместа във формички за мъфини. Печете в загрята на 170 градуса фурна за 15 минути.

Междувременно направете глазурата. Разделете 6-те жълтъка от 6-те белтъка. Към всяка отделна купа добавете по една чаша захар. Разбъркайте жълтъците на водна баня със захарта и към тях добавете Ѕ чаша лимонов сок, 2 супени лъжици лимонови корички. Бъркайте с телена бъркалка до получаване на гладка смес. Към нея добавете 6 супени лъжици масло на стайна температура. Разбъркайте с дървена лъжица, докато маслото се разтопи. Сложете сместа в хладилника.

През това време поставете купата с белтъците и захарта на водна баня. Разбъркайте с телена бъркалка. Ще се получи бяла полупрозрачна гъста смес. Свалете от котлона. Добавете заквасената сметана. Разбийте с миксер. Ще се получи пухкава смес. Напълнете сместа в сладкарски пош с накрайник за розички.

Притиснете кексчетата в средата с палец, така че срединката им да пропадне. Извадете я и на нейно място с лъжица напълнете по малко от сместа с жълтъците. Върху нея направете розичка от глазурата с белтъците. За карамелен загар завършете като с горелка обгорите леко глазурата.

Снимка и рецепта: Tasty

image

Солени мъфини с билки

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/24055-soleni-mafini-s-bilki/

Продукти:
1 стрък див лук
1 ч.л. босилек
1 ч.л. риган
1 ч.л. розмарин
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
20 г жива мая
500 г брашно
100 г масло
300 мл вода

Приготвяне:
Разбъркайте брашното със солта и захарта. Разтворете маята във водата и заедно със зехтина я изсипете в брашното. Омесете меко и еластично тесто. Оставете го да втаса.

Смесете маслото с билките и го разтопете. Нарежете тестото на малки хапки. Всяка топнете или намажете с малко масло.

Във формичките за мъфини сложете няколко хапки тесто. Оставете отново да втаса.

Изпечете на 180 градуса за около 20 минути.

По избор може да направите меланж от всички подправки или да изберете една.

Снимка: личен архив Илияна Николова

image






Гласувай:
9
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 1795540
Постинги: 318
Коментари: 397
Гласове: 7447