Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
26.03.2021 17:45 - Как и колко да варим различните видове месо
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 4065 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 26.03.2021 17:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Как и колко да варим различните видове месо

Месото е неразделна част от българската кухня и от него се приготвя огромно разнообразие от ястия. Месни салати, основни блюда, предястия, печива с месна плънка – каквото и да решите да правите, месото трябва да се обработи термично. Един от най-честите начини за това е сваряването. За различните видове месо продължителността на варене е различна, като тя зависи най-вече от възрастта на животното. Предлагаме ви информация за това как и колко време трябва да варим различните видове месо, за да се радваме на вкусни крайни резултати. 

 

Колко време се вари агнешко месо

Парче агнешко с тегло 0,5–1,0 килограм се вари 1,5-2 часа. Ако е замразено, първо размразете и отстранете излишната мазнина, защото тя дава специфична миризма. Премахнете и твърдите жили, след което измийте месото. В емайлиран съд налейте вода. Когато тя заври, добавете лук, дафинов лист, сол, пипер и сложете месото. Нивото на водата трябва да бъде 2 см над агнешкото. При варенето му се образува пяна, която трябва да се отстранява периодично.

 

Супите с агнешко са с наситен вкус, който се дължи на костите от месото, а тъй като то е с ниска калоричност, ястията се определят като диетични.

 

Най-подходящите за варене части на агнето са вратът, гърдите и лопатката.

 

В 100 грама сварено агнешко има 200 ккал.

 

Колко се вари говеждо месо

Говеждо с тегло около 0,5 - 1,0 кг се вари приблизително час и половина, а по-големите парчета и говеждо с кост изискват поне 2 часа варене. През първите 10-15 минути от варенето се образува бяла пяна, която се премахва (колкото е по-чист бульонът, толкова по-добре). Готовото месо е меко, а не "гумено".

 

Ако говеждото е замразено, първо го размразете на стайна температура или го оставете в хладилник. Когато се размрази напълно, измийте го и сложете в тенджера. Залейте с вода, чието количество зависи от ястието, което сте решили да приготвяте, а именно:

 

ако ще правите бульон за супа, водата трябва да бъде студена, а количеството й да е достатъчно за супата, за да не се налага след това да доливате допълнително;

ако намерението ви е да приготвите салата с месото, водата е трябва да е вряща и да покрива с няколко сантиметра говеждото.

Сложете тенджерата на силен огън, добавете лук, морков, дафинов лист и пипер на вкус. Когато течността започне да се изпарява, намалете температурата на котлона до минимална, водата трябва да бълбука от време на време. На този етап се подсолява, като на половин килограм говеждо и 3 литра вода се слага 1 супена лъжица (без връх) сол.

 

Ако по повърхността на водата се образува пяна, намалете температурата на котлона и отстранете пяната. Важно е да не пропуснете този момент, тъй като е възможно да изкипи, а и рискувате бульонът да се получи мътен. След това затворете тенджерата с капак и поддържайте минимално кипене.

 

Готовността на месото проверете с помощта на вилица. Ако е меко и се къса лесно, значи е готово. В противен случай варете още половин час.

 

Когато извадите говеждото от съда с бульона, охладете го малко, нарежете и използвайте за ястията, които желаете да приготвите с него. Бульонът прецедете, за да се отстранят всички малки кости и остатъци от пяна.

 

Ще забележите, че месото е изгубило част от теглото си, но това да не ви притеснява. Все пак, освен сварено говеждо, имате и здравословен хранителен бульон.

 

Знаете ли, че ако мариновате говеждото в горчица за 1 нощ (на 0,500 кг месо се слагат 3 супени лъжици горчица), то ще се свари по-бързо и ще бъде по-меко?

 

100 грама сварено говеждо дава 250 ккал на тялото.

 

Пилешко месо – колко време се вари

Отделните части на пилето (филе, бутчета, крилца...) се варят 30 мин. За сваряване на цяло пиле ще са необходими около 40-50 мин. Ако птицата е домашна и не е млада, времето започва от 2 часа, а за бройлер варенето е 1 час.

 

Готовността на месото може да проверите, като пробвате дали се отделя от костите с лекота. Ако е така, значи е сварено. Когато пилето заври, може да добавите: лук, морков, пипер, сол, риган, майорана, розмарин, босилек. Когато варенето е към края, си може да сложите дафинов лист (1-2 листенца). Сол се добавя 15 минути след завирането.

 

Ако пилето е замразено, първо го размразете. Сложете в тенджера и залейте с вода, която трябва да го покрива с няколко сантиметра. Подсолете, като на всеки литър вода се слага по 1 чаена лъжица сол.

 

След кипване на течността, по повърхността ще се образува пяна, отстранете я.

 

За приготвяне на салати и основни ястия от пилешко е най-добре да се използват нежните месести части на птицата, филето. Ако сте решили да правите супа или бульон, тогава заложете на частите от пилето, които имат мазнини и кожа, костите също са подходящи за бульон. В случай че той трябва да бъде диетичен, използвайте само кости и малко количество чисто месо.

 

Калории в пилешкото:

в 100 грама сварено пилешко филе – 110 ккал;

в 100 грама сварено пилешко месо с кожа – 160 ккал.

Варене на свинско месо

Преди да сварите замразено свинско, размразете го задължително. Парче месо с тегло 0,500-1,0 килограм се вари 1 час след кипване на водата на тих огън и без да се затваря съдът с капак. Ако от месото ще правите супа или бульон, сложете го в тенджера със студена вода. В случай че намеренията ви са да спретнете салата или някакво предястие, поставете свинското във вряща леко подсолена вода. Младото свинско или месо от меките части на животното се сварява за около 40 минути.

 

Както при варенето на всяко месо, и при свинското се образува пяна, която трябва да се премахне. Тя е налице около 15 минути след кипването на водата. За отстраняването може да използвате решетъчна или супена лъжици.

 

Десет минути преди месото да бъде напълно готово, сложете още сол на вкус.

 

100 грама сварено свинско дава на организма 349 ккал, а за най-диетична част се смята бон филето, като 100 грама сварено такова съдържа 142 ккал.

 

Заешко месо – колко време трябва да се вари

Ако варите цял заек, са ви необходими 2,5 часа, но ако е разфасован – 35-40 минути са достатъчни. Вари се на тих огън при затворен капак.

 

Времето на сваряване много зависи от възрастта на животното (2,5 часа са нужни за стар заек).

 

Преди да се свари, заекът се измива със студена вода, подсушава се и се отстраняват всички сухожилия, мазнини и ципи. След това се нарязва на порционни парчета. За варене са най-подходящи предните части на животното, тъй като са с по-груба структура.

 

Ако ще правите бебешко пюре или друго ястие за деца, най-добре е да накиснете заешкото в студена вода за 2-3 часа преди приготвянето на храната, така ще се премахне неприятният мирис.

За да получите по-нежно заешко, мариновайте го за 1,5-2 часа (разбира се, маринатата не е подходяща за малчуганите, затова съобразете за кого е предназначено ястието).

 

След като се подготви и разреже на парчета, заекът се слага в тенджера с гореща вода, течността трябва да покрива напълно месото. В бульона може да се сложи нарязан морков и наситнен лук. Съдът се затваря с капак и се оставя върху котлона за около 35 минути на умерена температура. Готовността се проверява с вилица: ако месото е меко, значи е готово.

 

В 100 грама сварено заешко има около 100-130 ккал.

 

Колко време се вари пуешко месо

Цяла пуйка се вари около 3 часа, а отделните й части (например бутчета) – 1 час. На филето са му необходими 30 минути, а на пуешко с кост – 40 минути.

 

За приготвяне на детска храна от пуешко е най-добре да сварите филето за 30 минути, след което да смените водата и да варите още 20 минути.

 

За да получите меко пуешко месо, може да го сварите в прясно мляко.

За бульон или супа си пригответе тенджера със студена вода, а ако целта ви е варено месо или предястие от такова – водата трябва да бъде гореща. Количеството й и в двата случая трябва да е толкова, колкото да покрие напълно пуешкото.

 

След кипване на течността, подсолете (на всеки килограм от птичето се слага по 1 супена лъжица сол) и добавете черен пипер на зърна.

 

В 100 грама сварено пуешко има 195 ккал, а в същото количество бульон – 51 ккал.

 

Как да сварим телешко месо

Телешкото се вари 1 час. 40 минути след завирането водата се сменя и месото се вари още 20 минути.

 

Нарежете телешкото на неголеми парчета (със страна около 3 сантиметра). Сложете ги в тенджера и залейте с вода, която да ги покрива с 2 сантиметра. Поставете съда върху котлона на средна температура и след кипването на течността, намалете температурата. Добавете дафинов лист, сол, черен пипер и затворете тенджерата с капак. Варете месото до готовност, вода не трябва да остава в съда.

 

Кулинарно предложение: Към вече свареното телешко добавете краве масло, лук, настърган морков и задушете за 20 минути. Ястието е готово.

100 грама сварено телешко дава на организма 90 ккал.

 

Камилско месо – колко се вари

Еднокилограмово парче месо от камила се вари около 45-55 минути.

 

Камилското се измива и се слага в тенджера. Залива се със студена подсолена вода и се оставя да престои в нея 3-4 часа. След това водата се отцежда, месото се залива с нова и се вари в продължение на около 45 минути.

 

Варене на патешко месо

Цяла патица се вари 1,5 часа, разделена на части – 30-40 минути. По време на приготвянето трябва периодично да се отстранява мазнината.

 

Патицата се измива под течаща вода, от опашката и шията се отстраняват мазнините. След това птицата трябва да се изкорми и да се раздели на порционни парчета: първо се отрязват бутчетата, след това крилата, шията, гърдите и гърба, като от всяка част се премахва излишната мазнина. Порциите се слагат в купа и се заливат с вряща вода. Тенджера с 2-3 литра студена вода се поставя върху котлона, включен на висока температура, и когато течността заври, в нея се слага цяла глава лук, обелен морков, чаена лъжица сол, две зърна черен пипер, дафинов лист или два и температурата на огъня се намаля до средна.

 

В този бульон се изсипват парчетата патешко, съдът се затваря с капак и се оставя съдържанието да кипне.

 

Отстранява се образувалата се пяна и месото се вари 30-40 минути, като периодично от повърхността на бульона се премахват пяната и мазнините, които ще се отделят там.

 

Колко време се вари гъшето месо

Месото на гъската се вари 2-3 часа като периодично се премахва пяната.

 

При избора на гъше е важен размерът на птицата. Обикновено по-едрите екземпляри са по-стари и тяхното месо е по-тлъсто и хранително, може да е приравни към нетлъстите свински гърди. Младото гъше месо има нежен и сочен вкус.

 

Калориите в 100 грама месо от гъска са 160.

 

Еленско месо – как се вари

Месото от елен трябва да се накисне преди сваряване за поне 12 часа в леко солена вода (на 1 литър вода се слага 1 супена лъжица сол) или във вода с малко винен оцет (2 супени лъжици оцет на литър вода), като течността е необходимо да покрие изцяло еленското. Разтворът се сменя на всеки 4 часа, след което месото се натрива със сол, черен пипер, други подправки на вкус, намачкан чесън, напръсква се с лимонов сок и се оставя да престои още 5 часа.

 

Когато това време изтече, еленското се слага в тенджера, залива се с вода, която да го покрие напълно и съдът се поставя на среден огън. Парче от килограм еленско се вари 1,5 часа след кипване на водата, като периодично се отстранява пяната, която се образува на повърхността.

 

Източник: www.timeboil.ru

Снимка: pixabay.co

 

Още за Как и колко да варим различните видове месо | Рецепти Framar.bg от Framar.bg: https://hranene.framar.bg/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%BE





Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2379433
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11352