Постинг
30.08.2008 18:32 -
Кюфтета от орехи. Оризово-орехови кюфтенца - "Кюфтета на баба Фидана". Вегепастет
Автор: gastronom
Категория: Хоби
Прочетен: 4450 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 30.08.2008 18:37
Прочетен: 4450 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 30.08.2008 18:37
ПРОДУКТИ
1 препълнена супена чиния смлени орехи
1/2 бял хляб
3 яйца
3 глави лук
черен пипер
кимион
1 шепа магданоз
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Към орехите се прибавя 1/2 бял хляб, предварително накиснат и изцеден,3 яйца, 3 глави лук, настъргани на ренде и подправките. Сместа престоява 1 час в хладилника. След това се подмазват кюфтетата с олио и се пържат.
Сервират се с гарнитура по ваше желание.
Маги
Оризово-орехови кюфтенца - "Кюфтета на баба Фидана".
Искам да споделя с вас една страхотна рецепта, казана ми от една страхотна жена - баба Фидана. Тя беше хижарка на хижа "Ловна" в Рила и имаше невероятен дух.
По принцип в моя тефтер тази рецепта се нарича "Кюфтета на баба Фидана".
Искам да ви предупредя, че количеството, което се получава е като за нахранване на доволен брой прегладнели планинари, така че спокойно може да понамалите продуктите пропорционално.
1 1/2 ч.ч. ориз се слага да ври, но не се сварява напълно, а почти.Слага се да изстине / отцеден от водата/.
Разбърква се с 3 яйца,
2 1/2 ч.ч. смлени орехи.
Сместа се прави на кюфтенца и се овалва хубаво в брашно.
5-6 глави кромид лук - нарязват се и се задушават в в тенджера с малко водичка.
Слага се цяло пакетче масло.
Слагат се и 1/2 буркан домати + 2,3 листчета дафинов лист.
Като станат се прибавя малко вода.
Слагат се кюфтетата при соса да врат. Прибавя се сол. Врат около 15 мин.
1/2 бял хляб
3 яйца
3 глави лук
черен пипер
кимион
1 шепа магданоз
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Към орехите се прибавя 1/2 бял хляб, предварително накиснат и изцеден,3 яйца, 3 глави лук, настъргани на ренде и подправките. Сместа престоява 1 час в хладилника. След това се подмазват кюфтетата с олио и се пържат.
Сервират се с гарнитура по ваше желание.
Маги
Оризово-орехови кюфтенца - "Кюфтета на баба Фидана".
Искам да споделя с вас една страхотна рецепта, казана ми от една страхотна жена - баба Фидана. Тя беше хижарка на хижа "Ловна" в Рила и имаше невероятен дух.
По принцип в моя тефтер тази рецепта се нарича "Кюфтета на баба Фидана".
Искам да ви предупредя, че количеството, което се получава е като за нахранване на доволен брой прегладнели планинари, така че спокойно може да понамалите продуктите пропорционално.
1 1/2 ч.ч. ориз се слага да ври, но не се сварява напълно, а почти.Слага се да изстине / отцеден от водата/.
Разбърква се с 3 яйца,
2 1/2 ч.ч. смлени орехи.
Сместа се прави на кюфтенца и се овалва хубаво в брашно.
5-6 глави кромид лук - нарязват се и се задушават в в тенджера с малко водичка.
Слага се цяло пакетче масло.
Слагат се и 1/2 буркан домати + 2,3 листчета дафинов лист.
Като станат се прибавя малко вода.
Слагат се кюфтетата при соса да врат. Прибавя се сол. Врат около 15 мин.
Вегепастет
Необходими са ви следните продукти:
1 кг нахут
150 г сусамов тахан
сок от 5-6 големи лимона
150 мл зехтин
1 чаена лъжичка асафетида (хинг)
черна сол
обикновена сол на вкус
няколко клончета магданоз за гарниране
шепа изчистени и нарязани черни маслини
2 домата, нарязани на филийки
Приготвяне:
Накисвате във вода нахута от вечерта в съотношение 1:3.
На другия ден го сварявате (най-бързо става в тенджера под налягане).
Целта е да стане много мек. Изцеждате го от водата и пасирате с блендер,
после прибавяте зехтина и сусамовия тахан, лимоновия сок, асафетидата,
черната и обикновената сол. За да получите гладка смес, прибавете и малко
вода. Гарнирайте с маслините, магданоза и доматите.
Сервирайте с:
Айран, айвар или пресен панир.
Да ви е сладко!
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. Полезни и вкусни връзки за Гастронома
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии