Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
30.08.2008 18:32 - Кюфтета от орехи. Оризово-орехови кюфтенца - "Кюфтета на баба Фидана". Вегепастет
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 4449 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.08.2008 18:37


ПРОДУКТИ 1 препълнена супена чиния смлени орехи
1/2 бял хляб
3 яйца
3 глави лук
черен пипер
кимион
1 шепа магданоз
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Към орехите се прибавя 1/2 бял хляб, предварително накиснат и изцеден,3 яйца, 3 глави лук, настъргани на ренде и подправките. Сместа престоява 1 час в хладилника. След това се подмазват кюфтетата с олио и се пържат.
Сервират се с гарнитура по ваше желание.

Маги 


Оризово-орехови кюфтенца - "Кюфтета на баба Фидана".

Искам да споделя с вас една страхотна рецепта, казана ми от една страхотна жена - баба Фидана. Тя беше хижарка на хижа "Ловна" в Рила и имаше невероятен дух.
По принцип в моя тефтер тази рецепта се нарича "Кюфтета на баба Фидана".
Искам да ви предупредя, че количеството, което се получава е като за нахранване на доволен брой прегладнели планинари, така че спокойно може да понамалите продуктите пропорционално.

1 1/2 ч.ч. ориз се слага да ври, но не се сварява напълно, а почти.Слага се да изстине / отцеден от водата/.
Разбърква се с 3 яйца, 
2 1/2 ч.ч. смлени орехи. 
Сместа се прави на кюфтенца и се овалва хубаво в брашно.

5-6 глави кромид лук - нарязват се и се задушават в в тенджера с малко водичка. 
Слага се цяло пакетче масло. 
Слагат се и 1/2 буркан домати + 2,3 листчета дафинов лист. 
Като станат се прибавя малко вода.

Слагат се кюфтетата при соса да врат. Прибавя се сол. Врат около 15 мин.


Вегепастет

Необходими са ви следните продукти:
1 кг нахут
150 г сусамов тахан
сок от 5-6 големи лимона
150 мл зехтин
1 чаена лъжичка асафетида (хинг)
черна сол
обикновена сол на вкус
няколко клончета магданоз за гарниране
шепа изчистени и нарязани черни маслини
2 домата, нарязани на филийки

Приготвяне:
Накисвате във вода нахута от вечерта в съотношение 1:3.
На другия ден го сварявате (най-бързо става в тенджера под налягане).
Целта е да стане много мек. Изцеждате го от водата и пасирате с блендер,
после прибавяте зехтина и сусамовия тахан, лимоновия сок, асафетидата,
черната и обикновената сол. За да получите гладка смес, прибавете и малко
вода. Гарнирайте с маслините, магданоза и доматите.

Сервирайте с:
Айран, айвар или пресен панир.

Да ви е сладко!



Тагове:   орехи,   Оризово,   Орехови,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2378829
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11351