Редно е след като сме минали през традиционната пита и постните ястия, да завършим и с постните десерти. Ето кои подбрахме за вас:
Варено жито
2 ч.ч. грухано жито /за вечерта/
шепа царевични зърна
шепа стафиди, по-добре бели
кора канела
8-10 с л захар
2 с л нишесте или брашно
3/4 ч.ч. едро счукани орехови ядки
канела на прах
Приготовление:
Житото се залива с 6 ч.ч. вода и се слага на огъня, заедно с кората канела, царевични зърна и стафидите. Когато зърната омекнат и се напукат се прибавя захарта, ореховите ядки и размитото в малко вода и препечено брашно. Вари се за 15 минути на тих огън. Ако водата изври се добавят още около 1-2 ч.ч. вода, за да бъде житото по-сочно. Сервира се в купички, като се поръсва с канела на прах.
Ошав
Необходими продукти:
2 ч.ч сушени плодове – ябълки, круши, сливи, стафиди, кайсии, 3-4 смокини
1,5 ч ч захар
1 парче канела
2-3 карамфилчета
индрише
кора от лимон
8 ч.ч. вода
Приготовление:
Плодовете се измиват няколко пъти в хладка вода, добавя се захарта и се разбърква. Ошава се вари, докато плодовете напълно омекнат. Едва тогава се прибавят ароматизаторите, които са поставени в тензухена торбичка и се вари още няколко минути. Поднася се изстуден.
Баница с тиква /тиквеник/
за корите:
600 г брашно
1 ч.ч. вода
1-2 с л. олио
сол
за плънката:
1-1,5 кг тиква
200 г захар
100 г галета
100 г орехови ядки
1 ч.ч. олио
1 пакетче канела
Приготовление:
Брашното се пресява, към него се прибавя сол, вода и олио и се замесва гладко тесто. Готовото тесто се накъсва на топки, които се намазват с олио и се покриват с влажна кърпа. Оставят се така на хладно за около половин час. През това време се обелва тиквата и се настъргва на едро ренде. След което се задушава в олио, докато омекне. Прибавя се захарта, галетата, канелата и счуканите орехови ядки. Сместа се разбърква добре. После всяко топче тесто се разточва на тънка кора и се намазва с олио. Наръсват се с плънката от тиква, орехи, захар и подправки, навива се на руло и се поставя до другите рула с плънка в кръгла тава, която е намазана с олио също. Тиквеника се пече в умерена фурна, като предварително е намазан отгоре с олио.
Баница с праз
Необходими продукти:
400 г брашно
200 мл хладка вода
1 с.л. сол
1. с.л. оцет
олио
за плънката:
500 г праз
200 мл олио
100 г орехови ядки
Приготовление:
Замесва се тесто от брашното, водата, солта, оцета и олиото, което тесто се разточва на 4 кори, две от които трябва да са по-големи от тавата, в която ще се пече баницата, а другите две кори са колкото тавата. После се слага едната голяма кора в тавата, която предварително е намазнена, и върху нея се поставя малката кора и в средата се сипва плънката, която е приготвена от ситно нарязан праз, задушен в олио. Върху плънката се поставя втората по-малка кора и върху малката – по-голямата кора, които са наръсени с мазнина. Отстрани се подготвя краищник с плънка от счукани орехи. Баницата се пече в силна фурна.
Бутер баклава
500 г захар
250 г орехи
50 г лешници
50 г бадеми
60 г стафиди
1 лимон
1 ванилия
карамфил
30 г масло
1 пакет бутер тесто
Приготовление:
Ореховите ядки се натрошават на ситно, а бадемите и лешниците – на едро. Стафидите се накисват предварително в хладка вода. Маслото се разтопява, омесват се ядките, добавя се настърганата лимонова кора и ванилията. Щипка карамфил се добавя и накрая отцедените стафиди. Бутер тестото трябва да е добре размразено. Взема се половината тесто и се разстила на дъното на намазнена тавичка. Върху него хубаво се разстила плънката и се покрива с другата половина бутер тесто. Внимателно с остър нож се разрязва баклавата на парчета и се пече в умерена фурна. След като е готова се изважда от фурна и още гореща се залива със сиропа, приготвен от захар и вода в съотношение 1:1, в който има и малко лимонова киселина, за да попречи на захаросването. Баклавата трябва да престои поне един ден, за да може да поеме добре сиропа и едва тогава е годна за консумация.
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии