Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.08.2008 07:20 - из бабините тетрадки
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 1140 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.08.2008 10:01


imageиз бабините тетрадки
Карфиол с доматен сос  Продукти: 1,5 кг карфиол, 7-8 домата (може от буркан), 1 пакетче масло, 3-4 супени лъжици брашно, 2 чаени лъжички захар, сол и черен пипер на вкус. Начин на приготвяне: Карфиолът се накъсва на цветчета и се вари в подсолена вода. Отцежда се и се поставя в затоплена чиния за сервиране. Доматите се настъргват на ренде и се варят до сгъстяване. Прибавят се размитото във вода брашно, маслото и захарта. Посолява се и се наръсва с черен пипер. Полученият сос се вари 10 мин, като непрекъснато се бърка. Изсипва се върху карфиола. Яденето се поднася топло.  Кътък с червена капия  Продукти: 2 кофички кисело мляко, 6-7 червени чушки (капия), 5 супени лъжици олио, 1 чаена чаша орехови ядки, 1 връзка магданоз, сол на вкус. Начин на приготвяне: Чушките се опичат, обелват и се почистват от дръжките и семето. Нарязват се на малки парченца. Смесват се с отцеденото мляко. Прибавят се олиото, ситно смлените орехови ядки и ситно нарязаният магданоз. Сместа се посолява и разбърква добре.  Хасковска чорба  Продукти: 200 г сирене, 5-6 глави лук, 5 супени лъжици олио, 2 филии бял хляб, сол и черен пипер на вкус. Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на филийки и се задушава в мазнината с малко вода, докато омекне. Залива се с гореща вода. Кипва и се вари 3-4 мин. заедно с настърганото сирене. Наръсва се с черен пипер и сол. При поднасяне се сервира с кубчета хляб, които сме изпекли на плочата на котлона. 

Пълнена скумрия по созополски
 
 Продукти:
4 скумрии (около 800 г), 50 г сланина, 1 кафена чашка лимонов сок, 2 глави лук, 1 филия сух хляб, 1 жълтък, 1 кафена чашка олио, 2-3 скилидки чесън, 1 кафена чашка смес от ситно нарязани магданоз, копър и листа от целина, сол и черен пипер на вкус.
 
 Начин на приготвяне: Рибата се почиства от хрилете, опашката и вътрешностите. Маринова се със сол и лимонов сок 30 минути. Лукът и сланината се нарязват много ситно и се задушават 5 мин в 2 супени лъжици олио. След като се махнат от огъня, се прибавят жълтъкът, чесновите скилидки, нарязани на ивички, навлажненият хляб и сместа от нарязаните магданоз, копър и целина. Наръсва се с черен пипер и малко сол. С тази плънка се пълнят рибите, като отворите се зашиват или набождат с клечки за зъби. Намазват се с олио и се пекат в тавичка, предварително намазана с олио на умерена температура 25-30 минути.
 
 Панирана риба по русенски
 
 Продукти:
6 филии риба (сом, бяла риба или моруна), 2 кафени чашки олио, 1 чаена чаша прясно мляко, 4 яйца, 2 чаени чаши брашно, 1 кафена чашка лимонов сок, 5 чаени лъжички оцет, сол и черен пипер на вкус.
 
 Начин на приготвяне: Рибните филии се бланшират за 2-3 мин в кипяща подсолена вода, подкиселена с оцет. След това рибата се маринова в лимонов сок, сол, черен пипер за 10-15 минути. При панировката рибените филии се потапят в прясното мляко, разбитите яйца и брашното. Това се прави два пъти. Пържи се 2-3 мин от едната страна, след което се обръщат и от другата, до тъмножълто.

Гъби на жар
 Продукти: 1 кг печурки, 1/2 пакетче масло, 8-10 маслини, 100 г кашкавал, сол и черен пипер на вкус.
 Начин на приготвяне: Гъбите се измиват обилно с вода. Махат се пънчетата им. Посоляват се и се наръсват с черен пипер. Отделно кашкавалът се настъргва на ситно ренде, а маслините се нарязват на много ситни парченца. Част от маслото, заедно с кашкавала и маслините, се разбъркват и с тях се пълни мястото, където е било пънчето. Нареждат се на скара и се пекат. Пънчетата се разрязват на две и се пържат в останалото масло, като преди това са посолени и наръсени с черен пипер. В чиния за сервиране се нареждат гъбите с плънката, а около тях - изпържените пънчета.
 
 Агнешки крачета по касапски
 Продукти: 15-20 агнешки крачета, 1/2 пакетче масло, 1 връзка магданоз, 1 супена лъжица червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
 Начин на приготвяне: Крачетата се почистват и измиват. Поставят се в пръстено гърне, което е с капак с дупка отгоре. Посоляват се и се наръсват с черен пипер. Заливат се с малко вода и се варят на тих огън, като капакът на гърнето е замазан с тесто. След като се сварят, се отцеждат от водата и се нареждат в чиния за сервиране. Маслото се разтопява и в него се слагат червеният пипер и магданозът, нарязан на много ситно. С тази смес се заливат крачетата. Сервират се топли. 

Риба в хартия
Продукти: 4 почистени скумрии по 250-300 г, 1 лимон, 1 връзка магданоз, 1 чаена чаша ситно нарязани листа от целина, 8 листа от целина (цели), 1 кафеена чашка олио, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Вътрешността на рибата предварително се маринова за около 2 часа със смес от ситно нарязаните магданоз и листа от целина, които предварително са посолени и подкиселени с малко лимонов сок. След това плънката се вади и рибите се намазват отвън и отвътре с олио и отново се пълнят със сместа. Рибите леко се посоляват отвън и се наръсват с черен пипер. Всяка една се слага в пергаментова хартия, която предварително е намазана с мазнина, и се покрива с листата от целината. Увиват се на руло, като краищата леко се защипват. Поставят се в тавичка и се пекат на силна фурна 15-20 минути. При поднасяне рибите се разопаковат и се заливат с останалия лимонов сок.

Рибено филе на фурна
Продукти: 1 кг филе от риба (хек, скумрия, мерлуза), 7-8 глави лук, 2 кафеени чашки олио, 2 чаени чаши бяло вино, 1 връзка магданоз, 2 дафинови листа, 1 глава чесън, 26-30 маслини, 2 супени лъжици червен пипер, сол и черен пипер на вкус, 3-4 супени лъжици брашно, 1 лимон.
Начин на приготвяне: Рибените филета се нарязват на порции и се наръсват с черен пипер, сол и малко лимонов сок. Лукът се нарязва ситно и се задушава в олиото, след което се наръсва с брашното. Прибавят се червеният пипер, дафиновите листа, виното, ситно нарязаният магданоз и счуканите скилидки чесън. Рибените парчета се нареждат в тавичка, предварително намазана с олио, и се заливат със сместа. Отгоре се слагат почистените от костилките маслини. Пече се на предварително загрята фурна 30 минути.
  Гъбена каша
Продукти: 500 г гъби, 1 чаена чаша бяло вино, 8 - 9 супени лъжици брашно, 2 кафени чашки олио, 1 лимон, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на ивички, посоляват се и се заливат с бялото вино. Сипват се и три чаени чаши топла вода. Варят се до омекване. В сгорещената мазнина се слагат брашното и постоянно се разбърква, като се разрежда с отварата от гъбите. Прибавят се гъбите. Получената смес се вари на слаб огън 10-15 минути, след което се изсипва в чиниите за сервиране. Наръсват се с черен пипер и се поднасят с резенчета от лимона.

Плакия от печурки
Продукти: 1 кг гъби (печурки), 2-3 моркова, голяма глава целина, две глави лук, 3-4 домата (може от консерва), 2 кафени чашки олио, глава чесън, един лимон, супена лъжица брашно, връзка магданоз, сол на вкус.
Начин на приготвяне: В мазнината с малко вода се задушават гъбите, нарязани на парченца до омекване, заедно с морковите, целината и лука, нарязани на дребно. Изсипват се в тава, посоляват се и се наръсват със ситно нарязания магданоз. Отгоре се нареждат тънки филийки от лимона и доматите. Наръсва се със счуканите скилидки чесън и размитото в малко вода брашно. Пече се на умерена фурна.

Кюфтета от пачи крак
Продукти: 1 кг гъби (пачи крак или симитки), 3 яйца, 2 глави лук, 1 чаена чаша галета, 1 чаена чаша олио, 1 чаена чаша брашно, 1 връзка магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Гъбите се почистват и измиват. Сваряват се в подсолена вода. Отцеждат се и се нарязват на ситно. Прибавят се ситно нарязаните лук и магданоз, яйцата, галетата. Посолява се и се наръсва с черен пипер. От получената смес се оформят кюфтета. Овалват се в брашното и се пържат в предварително сгрятата мазнина.



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2378439
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11348