Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.11.2008 13:16 - Салати и предястия с гъби - многонационална кухня
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 22027 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 12.11.2008 13:58


Салати и предястия с гъби   Салата от гъби Изчистете и измийте гъбите. Сварете ги в подсолена вода, отцедете ги и ги нарежете на филийки. Поръсете ги с черен пипер на вкус. Залейте салатата с майонеза или с олио и лимоновсок. Украсете я с репички и магданоз.   Салата от гъби /втори вид/ 300 гр. гъби, 2 глави целина, 100 гр. кашкавал, 100 гр. зехтин, 1 лимон, няколко листа от маруля, магданоз, черен пипер, сол. Листата от марулята и гъбите се почистват, измиват и се нарязват на ситно. Наръсват се със сока от лимона. Целината се нарязва на дребни парчета,кашкавалът - на кубчета. Всички продукти се смесват и се заливат със смес от зехтина, сол,черен пипер и ситно нарязан магданоз.   Зимна салата Използват се гъби, които са били поставени в трайна саламура. Определено количество се изважда и обезсолява. Гъбите се нарязват на парченца, поръсват се с черен пипер, ситно нарязан магданоз и се заливат с олио и малко лимонов сок.   Гъбена салата Използват се всички видове ядливи гъби, цели или парчета от тях. Може да се използва смес от манатарка, масловка, брезовка, рижика, млечница, коралка, пачи крак и др., заедно с пънчетата им. След сваряване и изстудяване към омекналите гъби се прибавя връзка пресен лук, 1/2 пакетче масло и сол на вкус. За да стане салатата по-пикантна може да се залее с предварително приготвена марината (за 1 л вода): 4 г сол, 1,5 г оцет, 1 начупен дафинов лист, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 връхчета карамфил и малко канела.   Салата от гъби-печурки и яйца Вземете 300 гр. печурки, измийте ги и ги сварете в подсолена вода. Отцедете ги добре и ги нарежете. Сварете твърдо 3-4 яйца, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Смесете яйцата с гъбите и ги полейте с оцет и олио на вкус, след което ги поръсете с черен пипер или ситно нарязан копър.   Салата от краставици и гъби Една краставица, 300 гр. пресни гъби, 40 гр. лук, 1/2 връзка магданоз, мащерка, сок от 1 лимон,черен пипер и сол. Краставицата се обелва и се нарязва на кръгчета. Гъбите се почистват,задушават и се нарязват. Лукът, мащерката и магданозът се нарязват на ситно. Всички зеленчуци се наръсват със сока от лимона, черен пипер и сол. Салатата се разбърква добре. Сервира се изстудена.   Салата от гъби и картофи Сварете 5-6 картофа, обелете ги и след като изстинат ги нарежете на кубчета. Изчистете и измийте 300 гр. гъби, нарежете ги на филийки и ги сварете. Отцедете ги и ги прибавете към картофите. Подправете сместа със сол, черен пипер, 5-6 л. олио и 3-4 лъжици оцет или с майонеза.   Салата от бекон и гъби 400 гр. гъби, 1 зелена салата, 150 гр. бекон /пушени гърди/, 2 гл. лук, 250 гр. малки домати, 5с.л. олио, 2 с.л. оцет, черен пипер, сол. Салатата се нарязва на едри парчета, беконът - също, лукът - на пръстени. Две лъжици олио се разбиват с оцета, черния пипер и солта. Останалото олио се загрява и в него се запържват гъбите и бекона. Прибавят се целите домати и лука. Задушава се 5 мин. Поръсва се с маринатата и се украсява със зелена салата.   Салата от пилешко месо с гъби Продукти за 2 порции: 150 гр. бяло месо от варено пиле, 150 гр. консервиран зелен фасул, 120гр. задушени или консервирани гъби, 1/2 лимон, 2 домата, 1 твърдо сварено яйце, 1 с.л. горчица,майонеза, сол. Пилешкото месо се нарязва на дребни парченца. Гъбите се оцеждат и се нарязват на ситно, след което се заливат с лимонов сок, за да не почернеят. В чиния за сервиране се нарежда най-напред зеления фасул, върху него парченцата пилешко месо и гъбите. Залива се с разбита с горчица майонеза и отгоре се украсява с четвъртинки от твърдо свареното яйце и домати.   Салата от пилешко месо и гъби /втори вид/ В подсолена вода се сваряват 1 чаша гъби и 1 малка глава целина. Отцеждат се и се нарязват наситно. Пилешкото месо се нарязва на дребни парченца, заедно с една кисела краставичка. Продуктите се смесват и се заливат с майонеза, разредена с 2-3 лъжици кисело мляко. По желание салатата може да се подправи с черен пипер и мегданоз.   Гъби с телешки салам Изчистете и измийте 300 гр. гъби. Нарежете ги на ивички и ги сварете в подсолена вода. Отцедете ги и запържете с 3-4 с.л. масло. Поръсете с черен пипер и ги изсипете в чиния. Наоколо наредете кръгчета от обелен телешки салам. Украсете с резенчета твърдо сварени яйца, червени домати и листенца магданоз.   Сос с гъби Изчистете и измийте около 250 гр. гъби, нарежете ги на ситно и ги сложете да се пържат в 4-5с.л. мазнина заедно с 1 главичка ситно нарязан лук. Прибавете и запържете 2 с.л. брашно,разредете запръжката с 1 ч. бяло вино и необходимото количество вода. Посолете соса и го поръсете с 1/2 ч.л. чер пипер. Оставете го да ври на слаб огън 8-10 мин. след което гоподправете с лимонов сок.   Доматен сос с млени гъби За 10 порции: 500 г домати, 100 г гъби, 600 мл костен бульон, 100 г сметана, 15 г брашно, 100 гмагданоз, 100 г масло, 10 г сол. Бульонът се слага да заври. Доматите се обелват и се смилат на машинка през ситна решетка. Гъбите се почистват и също се смилат. Смлените продукти се слагат във врящия бульон. След като се сварят гъбите и доматите, се изсипва брашното, разбито в малко студена вода, припостоянно бъркане. Съдът се сваля от огъня и се прибавя разбитата сметана. Готовият сос се запържва със сгорещеното масло, посолява се и се поръсва с нарязания магданоз, след което се разбърква. Сосът може да се приготви с консервирани гъби и домати, като гъбите се използват заедно с маринатата.   Гъби с подправки Изчистете, измийте и нарежете на ивици 500 гр. гъби. Запържете до омекване в 1 к.ч. мазнина 1ситно нарязана главичка лук. Прибавете гъбите заедно с 2-3 скилидки чесън, чер пипер и сол навкус.Задушете ги, като наливате от време на време малко вода.Когато омекнат ги свалете от огъня и веднага ги поръсете със ситно нарязан магданоз и лимонов сок. Поднесете ги като гарнитура към риби, птици, месо.   Сандвичи с пастет от гъби Сварете в подсолена вода 250 гр. гъби. Отцедете ги и ги накълцайте или смелете. Разбийте 100гр. масло и прибавете към него гъбите, сол, чер пипер и лимонов сок на вкус. Разбийте много добре сместа С получения пастет намажете хлебни филийки и украсете с магданоз и лимонови резенчета.   Салата от миди с гъби (Белгия) Сварете поотделно 250 г пресни гъби, 6 картофа и 1 глава целина. Отцедете ги и след като изстинат ги нарежете на кубчета. Прибавете 1 консерва от 250 г миди в масло /миди от бурканили пресни миди, сварени в малко вода/. Разбъркайте добре сместа, посолете я и добавете майонеза.   Предястие с гъби (Дания) Продукти: 12 печурки, 3 моркова, 1 тиквичка, 1 червена чушка, 1 глава лук, 200 гр. бяло пилешко месо, сол, черен пипер, 1 лъжица олио, 100 гр. коняк, 3 с.л. соев сос, 100 гр. спагети, оцет. Приготовление: Гъбите се сваряват. Морковите се нарязват на парченца, тиквичките – на колела, чушката - на лентички. Кожата на месото се нарязва на ромбове. Поръсва се със сол и черен пипер и месото изпържва в сгорещеното олио за около 3 минути. Изважда се. Мазнината се угасява с коняка. Прибавят се нарязаният лук и 1 лъжица соев сос и се оставя да поври. Прибавя се останалия зеленчук и се задушава около 3 минути. Спагетите се сваряват в подсолена вода. Месото се нарязва на филийки и заедно със зеленчука и спагетите се нарежда в чиния. Полива се с останалия соев сос и малко оцет.   Фалшива риба със сос “Тартар” 1 кг телешко месо се смила. Към него се прибавя 1 чаша сварени и ситно нарязани гъби, 100 г пушен или варен език, нарязан на ситно, 1 глава ситно нарязан лук, запържен до омекване в 2 лъжици масло, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус. Сместа се омесва добре и се оформя на дълго хлебче. То се увива в мокра кърпа, краищата на която се завързват. Слага се в подходяща тенджера или тавичка, залива се докато се покрие с 250 мл. вино, вода, 1 лъжица масло и сол на вкус. Похлупва се и се оставя да ври на слаб огън около 2 часа. После се изважда от кърпата и се нарязва на филии, които след изстиването се нареждат в подходяща чиния. Отделно се приготвя сос “Бешамел”, като леко се запържат 2 равни лъжици брашно с 2 лъжици масло. Запръжката се разрежда с прясно мляко, посолява се и се вари, докато се получи гъст сос. Когато сосът изстине се размесва с майонеза, 1 кисела краставичка, 5-6 маслини, нарязани на ситно, 1 глава лук, настъргана на ситно ренде, сол и черен пипер на вкус. Соса се поднася отделно в сосиера.   Женевски сос (Швейцария) В тенджера се сгорещяват 2 лъжици масло. Прибавя се 1 чаша ситно нарязани гъби, 1 шепа магданоз, 2-3 счукани скилидки чесън, 1 филия от средата на студен хляб, натрошен на дребно, 1 чаша бульон от концентрат и 1 чаша червено вино. Сместа се вари, докато омекнат гъбите. Соса се прецежда, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се поднася към варено месо или риба.   Пролетни рулца (Китай) За тестото: 2 водни чаши олио, 1/2 кг. брашно, 1 водна чаша вода, 2 чаени лъжици сол. 

За плънката: по 100 г гъби, моркови, лук, ситно нарязани чушки, 250-300 г смляно месо (свинско, телешко или пилешко), сол, черен пипер и чесън на вкус, по желание – 1 супена лъжица соев сос. 

Приготвяне на тестото: Замесва се твърдо тесто от брашното, водата и солта и се оставя 30 минути. Масата се наръсва с брашно и с ръце се оформя тестото на руло. Нарязва се на парчета с дебелина 2 см. От всяко парче се оформя малка тънка питка. Питките се намазват от едната страна с олио и се слепват по две с намазаната повърхност една към друга. Разточват се с точилка на палачинки с големината на дъното на тигана, в който ще се пържат. Тигана се затопля на умерен огън, намазва се с мазнина и палачинките се опържват от двете страни, след което двойните палачинки се разделят. Приготвяне на плънката: 2 супени лъжици олио се сгорещяват и в него се запържват зеленчуците без лука. Изваждат се в чиния. В тигана се доливат още 2 лъжици олио и лука се запържва до кафяво с няколко скилидки чесън. Огъня се засилва, добавя се месото и се запържва. Накрая се добавят останалите зеленчуци, всичко се разбърква добре и се оставя за 10-15 секунди на силен огън. Добавя се соевия сос. Във всяка палачинка се слагат по 1-2 супени лъжици от плънката, завиват се на рулца и краищата се затварят. Така приготвените рулца се изпържват, докато станат златистокафяви.
  Коктейл от гъби Необходими продукти за 4 порции: 200 г стерилизирани гъби, нарязани на тънки ивички; 50 г шунка, нарязана на кубчета; 150 г разбита сметана, 1 лимон; 30 г кетчуп; 4 листа зелена салата; сол и черен пипер на вкус. Към разбитата сметана се добавят ситно нарязаните продукти. Овкусява се със сол и черен пипер. Сместа се разбърква и се разпределя в чаши за шампанско с поставена на дъното зелена салата, предварително потопена в марината. В центъра на чашата с помощта на шприц се поставя сметаната, върху нея филийки от гъбите, на ръба на чашата се закрепва кръгче лимон.   Печурки с мащерка Необходими продукти за 4 порции: 500 г едри печурки; 3-4 счукани слидки чесън, 1 ч.л. изсушена мащерка; 1 с.л. ситно нарязан магданоз; сока от 1 лимон; сол и черен пипер на вкус; 3 с.л. зехтин (олио). Измийте гъбите и отделете пънчетата. Направете няколко широки нареза на гъбите и ги полейте със зехтин и сока от лимона.. Поръсете със сол и черен пипер и ги оставете за около 2 часа да се мариноват. След това ги папълнете със смес от счукания чесън, подправките и ситно нарязаните пънчета. Подредете ги в тавичка, полейте със марината в която са киснали и ги запечете за няколко минути във фурната.   Английска салата Необходими продукти: 300 г целина, 400 г варено бяло месо от пиле, 150 г сварени гъби, 50 г кисели краставички, 150 г майонеза, 1 с.л. горчица, лимонов сок, сол. Целината се обелва, нарязва се на тънки ивички и веднага се напръсква с лимонов сок, за да не потъмнее. Свареното пилешко месо, киселите краставички и гъбите също се нарязват на тънки ивици и се прибавят към целината. Салатата се разбърква добре, посолява се на вкус и се залива с майонезата, разбита с горчицата. Украсява се по желание и се поднася студена.

Съвети за готвене на гъби · По-лесното почистване и измиване на гъбите от пепелината става по следния начин: в подходяща тенджера с капак сложете малко вода на дъното, сипете малко брашно и добавете гъбите. Раздрусайте силно тенджерата, за да може брашнената водниста каша да отмие боклуците. Ако се налага, премийте отново гъбите в цедка или по друг начин. · Заради високото си съдържание на вода и белтъчини гъбите бързо се развалят и затова е най-добре веднага след събиране да се почистят с вода. · Гъбите в хладилник могат да се съхраняват в проветрив съд до 24 часа. · За по-дълго съхранение се препоръчва сушенето на гъби. · Гъбите се нарязват на тънки филийки, разстилат се в плитка тава върху хартия за печене и се поставят при най-много 40° С и леко отворена вратичка за четири часа във фурната. Или ги нанижите на здрав конец и ги слагате наслънчево и проветриво място. · Преди да сготвите сушените гъби, първо ги изплакнете с хладка вода, а след това дръжте ги няколко часа в подсолена вода (примерно от вечерта засутринта). · Преди да сготвите сушените гъби, дръжте ги няколко часа в подсолено прясно мляко. · Нанизите от сушени гъби са много красиви и можете да ги използвате заукраса на камината или на битовата стая. · Гъбите може да се замразяват. Тогава е добре гъбите да са почистят и бланшират предварително, някои гъби като боровки и препънки може само да се почистят с книжна салфетка и да се замразят. · Гъбите може да се консервират и в буркани и да бъдат използвани през цялата година
Гъбите, особено печурките, се мият лесно, като се накиснат във вода, в коятое разбъркана шепа брашно. В рядката брашнена каша гъбите се накисват итъркат с ръка, докато от тях падне полепналата пръст. След това се изплаквати се пускат във вода с малко оцет, за да не потъмнеят. · Гъбите пускат много вода, затова, преди да ги използвате за приготвяне наястие, ги сложете за кратко в нагорещена фурна. Някои видове горски гъби(особено масловките) много бързо поемата влага, дори в хладилник. · Когато миете гъби, не ги слагайте под течаща вода, защото поемат от нея истават по-безвкусни. · Сухите черни китайски гъби можете да замените с манатарки (или да сикупите сушени гъби от китайски магазн - бели или черни - много са ефектни когато приготвя ястия от китайската кухня и е достатъчно само да ги накиснете за 30 мин в хладка вода)



Гласувай:
0



1. анонимен - a az miq gybite edna po edna. . . kato ...
12.11.2008 13:36
a az miq gybite edna po edna... kato wnimawam da nqma sred tqh nqkoq muhomorka
цитирай
2. gastronom - И аз ги мия една по една, когато са или много зацапани
12.11.2008 13:40
с пръст, много разтворени (големи). Понякога обелвам и кожичката на гуглата.
Избягвам да бера гъби, а ако съм сторила това човек, който разбира ги проверява за двойници.
Обикновено купувам от магазина.
цитирай
3. iliada1 - Поздравления!!!!!
13.11.2008 07:55
Много , добър постинг!:)
цитирай
4. gastronom - Илиана, благодаря ти!
13.11.2008 09:49
Следващият ще е за Супи от гъби.
Дано да съм полезна.
Прегръдки и целувки!!!
цитирай
5. iliada - Обожавам гъбите,въпреки
14.11.2008 20:07
ЧЕ НЯКОЙ МОЖЕЛО ДА СЕ ЯДАТ САМО ВЕДНЪЖ ПРЕЗ ЖИВОТА!:)))
Въпреки всичко очаквам с небивал интерес!:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2379105
Постинги: 392
Коментари: 457
Гласове: 11352