Всъщност различните видове сладоледи представляват само малка част от замразените десерти, популярни в цял свят. Предлагаме ви кратка информация за всеки от тях, която, надяваме се, ще ви помогне да разнообразите любимото си лятно меню. Сладоледът е най-популярният замразен десерт. Той обикновено се състои от млечен продукт (прясно мляко, сметана) и сладка или овкусяваща съставка (плодове, ядки, шоколад). Към промишлено приготвяните сладоледи се добавят стабилизатори и емулгатори, които подобряват структурата им.
Италианският братовчед на традиционния сладолед – джелато, съдържа 35% по-малко въздух, т. е. съставките не се разбиват до пухкавост, а се смесват до получаването на по-плътна консистенция. Тя от своя страна се отразява на вкуса, който е доста по-наситен. Смесените продукти не са напълно хомогенизирани, което пък е причината джелато да се топи по-бързо от сладоледа. Друга отлика е, че в джелато се използва пълномаслено мляко, но за сметка на това много малко сметана (само като подобрител на структурата), за разлика от обикновените сладоледи, в които сметаната често е основен компонент. Поради тази причина италианският сладолед има по-ниско съдържание на мазнини.
Друга прочута италианска ледена прелест е семифреддо. Думата означава „полузамразен“ и с нея се означават група десерти, които се поднасят не веднага след като се извадят от фризера, а след като се поотпуснат малко – сладоледени торти, плодови сладкиши или сладолед „сандвич“. При всички тях се използва италианско джелато.
Към производните на джелато трябва да се спомене и кассата – вид леден терин, съставен от слоеве различен сладолед. Наименованието й идва от арабската дума „qashatah“ (кутия), на която сладкишът наподобява с формата си.
Много вкусни са и италианските сладоледени трюфели - „тартуфо“. Те се оформят като топка на ръка от поне два вида леко размекнат сладолед, замразяват се отново, след което се обливат с бял или кафяв шоколад и се овалват в ситно натрошени ядки. За разлика от бонбоните, наречени „трюфели“, които стават популярни след Френската революция във Франция, а оттам – по света, тартуфо са познати само в Италия и в по-малка степен – в Америка.
Светът нарича замразения сладкиш на основата на яйчен крем „френски сладолед“. В неговият състав, освен млечни продукти, влизат и яйчени жълтъци. У нас по заведенията се предлага като вид сладолед „френска нуга“. Това е напълно погрешно – френската нуга е десерт, приготвян от мед или захар, ядки и понякога – сушени плодове. Той се свързва с Коледа, не се поднася замразен и не съдържа млечни продукти. Близък е по състав до италианското „тороне“.
Японският принос към сладоледените вкуснотии се нарича „ночи“. Представлява сладки със сферична форма (максималният им размер е колкото топка за голф) и се състои от два слоя – сладоледена сърцевина и хрупкава обвивка от брашно от лепкав ориз. Вкусовете са разнообразни, но най-популярни са тези на зеления чай, ванилията, шоколада, червения боб и мангото.
По-здравословна алтернатива на сладоледа е замразеният йогурт. Той обикновено се състои от нискомаслено кисело мляко, подсладители и овкусители, желатин и оцветители, съчетани с плодове и ядки. Модата му се появява чак към 1980 година, но почитателите му се увеличават все повече.
Сорбето представлява елегантен десерт от пюрирани плодове, вода и захар, замразени заедно преди сервиране.
Понякога в състава му влиза алкохол. За разлика от сладоледа, то не съдържа млечни продукти, замръзва и съответно се топи много по-бързо от него.
Роднината на сорбето – гранитата, се приготвя от плодов сок продукти, но с много по-малко съдържание на захар.
Нейната текстура стои на кристалчета при замразяването и в общи линии представлява овкусен настърган лед.
Гранита може да се приготвя и при замръзването на различни напитки, например червено вино или кафе.
Сладоледената бомба (bombe) пък съчетава по интересен начин вкуса на два ледени десерта. Тя се приготвя в купа, в която се подреждат поне два слоя: външния - от сладолед с по-неутрален вкус, а вътрешния – от плодово сорбе.
Още по-интересни изненади крият „бомбите“ с три-четири и нагоре слоя.
Модата на сладоледените „бомби“ се ражда през викторианската епоха. Тогава сладкишът направо се е „отливал“ в специално създадени кръгли метални матрици.
Специалитетът „Запечена Аляска“ представлява сладоледена торта върху блат от пандишпан. Покрива се с целувчена смес, приготвена от разбити заедно белтъци и захар и се запича за кратко в много гореща фурна.
Освен споменатите видове съществуват безкраен брой съчетания на вкусове и консистенции, които стават основа на сладоледените мелби, торти или парфета.
Всъщност – съществуват ледени удоволствия за всякакви претенции и изисквания.
Сладолед от кисело мляко с лешници
Продукти за 3-4 порции
1 пакетче сладолед на прах - сметана
50 г сухо мляко
50 г пудра захар
200 мл кисело мляко
120 мл прясно мляко
200 г лешници
Смесват се сладоледът на прах, сухото мляко и пудрата захар. Изсипват се в студеното прясно мляко и се разбиват с миксер в продължение на 5-6 минути. След като сместа се сгъсти, се добавя и киселото мляко и разбиването продължава още 2 минути. Сладоледът се разбърква заедно със ситно нарязаните лешници, прехвърля се в кутия и се поставя във фризера. След половин час се разбърква и се оставя да се замрази напълно.
Сладоледено парфе от бял шоколад
Продукти за 6 порции
150 г бял шоколад
300 г течна сметана
50 г кисело мляко
100 г кристална захар
Настърганият на едро ренде шоколад се разтопява със 100 г сметана на бавен огън при непрекъснато бъркане. Сваля се от огъня, като бъркането продължава. Добавя се киселото мляко, разбърква се и се прехвърля в студен съд на стайна температура. Останалата сметана се разбива със захарта и се добавя лъжица по лъжица към шоколадовата смес. Сладоледът се застила на равен слой на дъното на кръгла тавичка. Оставя се във фризер най-малко за една нощ. Преди сервиране се прехвърля за половин час в хладилник. Разрязва се на парчета и се сервира със сезонни плодове.
Бадемово семифредо с мед и смокини
Продукти за 6-8 порции
1 яйце
4 жълтъка
100 г мед + по 3 с. л. за всяка порции
300 мл пълномаслена сметана
25 г печени и белени бадеми
3-4 смокини
Правоъгълна форма за кекс с обем 1 литър се застила с найлоново фолио. Яйцето, жълтъците и медът се разбиват с миксер заедно в съд, поставен на водна баня, докато сместа се сгъсти. Отделно се разбива сметаната, след това на порции се прибавя към яйцата. Сипват се едро натрошените бадеми и внимателно се разбърква. Сместа се изсипва в кексовата форма и се поставя за 2-3 часа във фризера. Поднася се с парченца смокини, като сладоледът и плодовете се заливат със заделения мед и се посипват с ядки.
Шоколадово-ягодов бомбър
Време за приготвяне: 1 ч + 2-3 ч във фризер
Продукти за 6 порции
За шоколадовия сладолед:
300 мл прясно мляко
100 г натурален шоколад
150 мл течна сметана
100 г пудра захар
4 жълтъка
2 ванилии
За малиновото сорбе:
450 г замразени малини
175 г пудра захар
Шоколадовият сладолед се приготвя, като млякото се затопля и в него при непрекъснато бъркане се разтваря настърганият натурален шоколад, като се внимава течността да не кипва. Охлажда се и се смесва със сметаната и захарта в тенджера с дебело дъно. Поставя се на котлона и се оставя да кипне бавно и при периодично бъркане. Жълтъците се разбиват с ванилиите. Към тях внимателно се сипва врящата смес, като се бърка непрекъснато. Сместа се охлажда, пресипва се в плитък съд и се слага във фризера. Няколко пъти през половин час се бърка с миксер, за да се разбият образувалите се кристали.
Малиновото сорбе се приготвя, като замразените плодове се сипват в купата на кухненски робот и се посипват със захарта. Оставят се да се полуразмразят, а след това се правят на гладко пюре.
Бомбърите се приготвят, като полуразмекнатият сладолед се разстила на дъното и по стените на замразена полукръгла купички. Замразяват се във фризера. Средата се напълва с ягодовото сорбе и отново се слага във фризера. Когато се втвърди леко, в средата се бодва шишче, което трябва да стигне до дъното на формата, за да влезе въздух и да направи изваждането по-лесно. Дозамразява се, а преди сервиране се обръща в чиния, като купите се обвиват с горещи кърпи, за да се освободи сладоледът.
Време за приготвяне: 15 мин + 2-3 ч във фризер
Приготвяне: 40 мин
Приготвяне: 15 мин + 2-3 часа във фризер
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии