Постинг
20.12.2008 12:02 -
Тортен щолен
Автор: gastronom
Категория: Хоби
Прочетен: 2483 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 20.12.2008 12:15
Прочетен: 2483 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 20.12.2008 12:15
Продукти: • 6 ч. ч. брашно
• 2 пакетчета масло
• 1 ч. ч. захар
• 75 г мая колкото орех
• 1 ч. ч. топло прясно мляко
• 3 яйца
• 300 г тъмни стафиди
• 1/2 ч. ч. захаросани кори от цитрусови плодове
• 3 с. л. захаросани кори от портокал
• настърганата кора на 1/2 лимон
• 1 щипка сол
• 3-4 ванилии
• канела (на върха на ножа)
• 1 к. ч. плодов ликьор
• 1 к. ч. пудра захар
Приготвяне: Част от брашното се сипва върху повърхността за месене и се прави кладенче. Отделят се жълтъците от белтъците на две яйца. Маята се надробява, добавят се малко мляко и захар, двата жълтъка и останалото цяло яйце и се омесва пухкаво тесто. Оставя се настрани за около 15 мин. След това се слагат останалото масло, мляко и нарязаното на парченца масло и се размесва гладко тесто. Оставя се на топло, покрито с кърпа, да бухне за около половин час.
В това време старателно се разбъркват всички останали продукти (без ликьора и пудрата захар, които по-късно се прибавят след печенето). Тестото се оставя отново на топло за около 20 мин, за да бухне повторно. Прехвърля се в тортена форма, покрита с намаслена хартия за печене. Слага се да се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 40-50 мин. След като изстине, се изважда от формата, напоява се с половината ликьор, поръсва се с пудра захар, облива се с останалия ликьор и отново се ръси с пудра захар. Отгоре се покрива с разбитите с малко захар на сняг два белтъка и се украсява по желание.
По материали: Журнал за жената - Всичко за Коледа
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. Полезни и вкусни връзки за Гастронома
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии